Pszichológia tesztek (5) - a Captain analízis

Vágólapra másolva!
A munkaerő-felvétel során gyakran alkalmazott pszichológiai teszteket bemutató sorozatunkat a Captain Analízis (Computer Aided Personnel - számítógéppel segített személyiségvizsgáló) "munkaattitűd-teszttel" folytatjuk, amely 183 kijelentéspárból áll. A jelölteknek az egy párt alkotó két állításból kell kiválasztaniuk azt, amelyik inkább tükrözi véleményüket. A teszt részletes képet ad egyebek mellett a pályázó munkához, vezetéshez való viszonyáról, munkájának jellemzőiről és a benne rejlő fejlődési potenciálról.
Vágólapra másolva!

A tesztet közel 20 éve használják Európa-szerte számos országban, hazánkban 1997 óta alkalmazzák. Ismerete több mint ajánlott, hiszen mint Papp Júlia, a személyzeti tanácsadással foglalkozó P&Bert Management Consulting Group operatív vezetője mondja: A jelöltek a megpályázott pozíció szintjétől és jellegétől függetlenül a kiválasztási folyamat bármelyik szakaszában szembe kerülhetnek vele. A P&Bert egyébként főleg a vezetői állások betöltésekor, a kiválasztás utolsó köreiben alkalmazza - tudtuk meg.

Kijelentéspárok, kötelező választás

A teszt 183 kijelentéspárból áll. A jelölteknek az egy párt alkotó két állításból kell kiválasztaniuk azt, amelyik inkább tükrözi véleményüket. "Mivel a kitöltő az állításokból nem tud közvetlenül a vizsgált mutatókra következtetni, így a teszteredményt sem tudja szándékosan befolyásolni" - állítja Treumann Róbert, a Captain Hungary Kft. ügyvezetője. Elkészítésére egyébként nincs időkorlát, a pályázó gyakorlatilag annyi időt szánhat rá, amennyit akar.

Témákhoz való hozzáállást mér

A tesztet 1982-ben fejlesztett ki egy pszichológusokból, közgazdászokból, személyzeti tanácsadókból és vállalatvezetőkből álló nemzetközi szakértő csoport Svédországban.

Alapjául egy amerikai pszichológus és kutató, Louis Thurstone 1938-ban megalkotott elmélete (Thurstone-skálák) és módszere (A páros összehasonlítás módszere) szolgált. Ennek segítségével vált lehetővé az attitűd(ök) mérésére.

A Captain tehát egy munkaattitűd teszt, amely nem a jelöltek mélylélektanát, intelligenciáját vizsgálja, hanem bizonyos témákhoz való hozzáállását méri.

A kiválasztás során azért alkalmazzák elég gyakran, mert a mért attitűdök a munka világával függnek szorosan össze. "A teszt gyors, megbízható, és nem áraszt el minket felesleges információkkal: kizárólag a munka világában fontosnak számító képességeket, tulajdonságokat méri és elemzi" - mondja Papp Júlia.

38 faktort vizsgál 10-es skálán

A Captain összesen 38 faktort vizsgál, a vizsgált attitűdöket tízes skálán méri fel - így biztosítja az árnyalt személyiségrajzot.

Megmutatja a jelölt munkához való hozzáállását, céltudatosságának mértékét, a rá jellemző munkatempót, és azt is, befejezi-e a feladatokat vagy sem -, betekintést enged vezetői magatartásába - kideríti, érdekli-e a vezetés, mennyire ellenőrzi a beosztottak munkáját, és esetleges tekintélyfüggésére is rámutat.
Méri a jelölt döntési képességét, mennyire konfliktuskerülő, képet ad önuralmáról. A szociabilitás is a vizsgált hat csoport egyike, azon belül pedig a következő témákhoz való hozzáállását méri fel: igény a konszenzusra, elfogadási igény, szociális nyitottság, kitűnni vágyás, közösségi igény.

Feltérképezi a fejlődési területeket

Feltérképezi a pályázó "fejlődési területeit" is: Vagyis megmutatja, hogy mennyire rendelkezik különféle képességekkel - úgymint eladói potenciál, műszaki érdeklődés, aktuális vezetői képesség -, és melyek azok, amin lehet és érdemes is javítania - például egy tanfolyammal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!