A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Veszélyes lehet egyetem mellett dolgozni

Vágólapra másolva!
Az egyetem mellett végzett részidős munka rossz hatással van a tanulmányi eredményekre - derült ki egy amerikai professzorok körében végzett felmérésből.
Vágólapra másolva!

"A diákok felkészületlenül érkeznek az órákra, a munkájuk miatt nincs idejük elvégezni a feladataikat és elolvasni a kötelező könyveket" - mondta Mark Langer, a Carlton University professzora a thestar.com-nak.

"Vannak persze diákok, akik elalszanak az órán, mert előző este hajnalig buliztak, de egyre több tanuló van, aki sírva jön be az irodámba, hogy képtelen koncentrálni és tartani a tananyaggal a lépést, mert dolgozni kell, hogy fizetni tudja a tandíjat" - mondta a professzor, aki egyben az online felmérést készíttető egyetemközi bizottság elnöke is.

A megkérdezett egyetemi oktatók 64 százaléka szerint az iskola melletti munka bizony rossz hatással van a tanulmányi eredményekre. A professzorok harmada szerint pedig több diák vállal részmunkaidős állást Ontário államban, mint egy évvel korábban.

Alexi White, egy ontariobeli diákszövetség igazgatója szerint a munkaórák száma fordított arányban áll az egyetemi teljesítménnyel. Ráadásul, mivel a munkahelyek nem elég rugalmasak a diákokkal, egyre többen maradnak ki az egyetemről. A felmérés szerint azok közül, akik már az egyetem első évében munkába állnak, egyre nagyobb valószínűséggel maradnak ki a következő évben az egyetemről. A diákoknak pedig átlag csaknem a fele dolgozik Ontarioban, egy főre vetítve 17 órát hetente.

Langer szerint a diákok kénytelenek is dolgozni, mivel az egyetemi tandíj egyre csak nő. Ontarioban egy évre átlagosan 6300 dollárt fizetnek az egyetemisták - ez messze a legmagasabb összeg egész Kanadában. Negyven évvel ezelőtt még 400 dollár volt a tandíj és elegeendő munka volt nyáron az országban ahhoz, hogy valaki az egész évre szóló tandíját és zsebpénzét megkeresse. Ez ma már lehetetlen, így a diákok kénytelenek az év egésze alatt munkát vállalni, amivel viszont pont az eredményes diplomájukat veszélyeztetik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!