LED lámpával az űrben is lehet növényeket termeszteni

saláta NASA
Saláták a Nemzetközi Űrállomáson
Vágólapra másolva!
A NASA szerint a LED világítás kiválóan alkalmazható a növénytermesztésben mind a Földön, mind a világűrben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrügynökség nemrég közölt tanulmánya a LED-es fényforrások több előnyére is rávilágít. Példának okáért a LED világítás monokromatikus, valamint különböző hullámhosszú fények keverésével is jól alkalmazható, ezen kívül csak nagyon kevés hőt bocsájt ki magából, így a LED lámpákat közelebb lehet helyezni a növényekhez.

Saláták a Nemzetközi Űrállomáson Forrás: NASA

A különböző hullámhosszak hatása

A kutatók ezen kívül azt is tanulmányozták, hogy az egyes hullámhosszak milyen hatással vannak a növények növekedésére. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a vörös és kék színű fény a legelőnyösebb a fotoszintézis szempontjából, az új eredmények azonban még behatóbb képet adnak a különböző hullámhosszak növényekre gyakorolt hatásairól.

  • A vörös fény (630 -660 nm) esszenciális a szár, valamint a levelek egészséges növekedéséhez. Ezen kívül ez a hullámhossz szabályozza a virágzást, a nyugalmi időszakot és a magvak csírázását.
  • A kék fényt (400-520 nm) nagyon óvatosan kell más hullámhosszakkal keverni, ellenkező esetben megakaszthatja egyes növényfajok fejlődését. A kék fény hatással van a levelek vastagságára, valamint a bennük található fotoszintetikus pigmentek (klorofillok) mennyiségére.
  • A zöld fényről (500 – 600 nm) korábban azt gondolták, hogy nem játszik létfontosságú szerepet a növények életében, a legújabb kutatások szerint ugyanakkor ez nem teljesen igaz, a zöld fény jobban átszűrődik a felső, vastagabb lombokon, és lejut az alacsonyabb lombkoronaszinten lévő levelekhez.
  • A távoli vörös (720 – 740 nm) szintén a kevesebb fényt kapó leveleket segíti, ezen kívül lerövidíti a virágzáshoz szükséges időt. Azt is kimutatták, hogy ha a növényt jobban kiteszik ennek a hullámhossznak, terebélyesebb leveleket növeszt.

A virágos növények űrbéli termesztése az igazi kihívás

A NASA folyamatosan kísérletezik a különböző LED fények alkalmazásával a Nemzetközi Űrállomáson. Káposztákat már sikerült termeszteni ezzel a módszerrel, a szakértők jelenleg a virágos növényekkel próbálkoznak.

A világűrben kinyílt első virág Forrás: Twitter/Scott Kelly

Ez utóbbiak esetében tavaly értek el áttörést, sikerült ugyanis rézvirágot vagy más néven cíniát termeszteni az ISS fedélzetén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!