„Arra jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét” - mondta a kutatást vezető Mohamed Saafi,
aki kollégáival egyszerű konyhai mixert használva keverte össze a zöldségnövény bizonyos részecskéit betonnal.
A sárgarépa hozzáadása megakadályozza, hogy repedések keletkezzenek a betonon, ami azt jelenti, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyagként. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint
a cementgyártás a felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás hét százalékáért.
A kutatásban használt sárgarépa-részecskéket a skóciai székhelyű CelluComp vállalat biztosítja, amely fenntartható anyagok kifejlesztésén dolgozik.
A cég vezérigazgatója, Christian Kemp-Griffin szerint, noha a répát majdnem teljes egészében víz alkotja, ám a benne lévő cellulóz révén mégis merev és ropogós.
Noha a cellulóz a fában is megtalálható, könnyebb kivonni a zöldségekből,
és tekintve, hogy a mezőgazdasági termelésben hatalmas mennyiségi zöldséghulladék halmozódik fel, ezért olcsó és környezetbarát forrását jelenti ezen rostoknak.
A szakemberek szerint mindössze egy
kis mennyiségű cellulóz is elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa a víz viselkedését a cement keményedésének folyamatában.
"Kémiai reakció megy végbe a rostok és a cement között" - magyarázta Saafi.
Hozzátette: „Az előzetes eredményeinek azt mutatják, hogy nagyjából fél kilogrammnyi répa-nanoanyag hozzáadásával csaknem 10 kilogrammal csökkenthető az egy köbméternyi betonhoz szükséges cement mennyisége”.
Saafi és csapata a cukorrépa rostjait is kipróbálta már a keverékében, amelynek tesztelését tovább folytatja a jövőben.
(Forrás: MTI)