Vasúttal egy zöldebb, tisztább jövő felé

Vágólapra másolva!
MÁV appban vett vonatjeggyel vagy vasúti bérlettel elektromos kerékpárt és 50% kedvezményre jogosító START Klub kártyát nyerhetünk.
Vágólapra másolva!

Napjaink két legnépszerűbb hívószava a digitalizáció és a fenntarthatóság. Egyre többünk és többünk mindennapjainak részévé válnak az életünket megkönnyítő digitális megoldások és okoseszközök, miközben egyre szélesebb körben terjednek nemcsak a környezetvédelemmel és a tudatossággal kapcsolatos gondolatok, hanem immár a tettek is. Mind egyéni és közösségi, mind szabályozói és vállalati szinteken.

Minden nap egy nagy utazás, és ez most nem holmi mezei filozofálgatás…

Dolgozni megyünk, bevásárlást és ügyeket intézünk, óvodába és iskolába visszük a gyerekeket, a nap végén pedig ismerősök, rokonok társaságában, netán épp egy kulturális vagy sporteseményen töltődünk fel. Ilyenkor minden esetben el kell jutnunk A-ból B-be, aztán B-ből C-be. És így tovább.

A klímaváltozás hatásainak mérséklésében és lelassításában, az ökológiai lábnyomunk mindenkori méretében a mindennapos utazásaink is nagy hangsúllyal jelennek meg. Különösen a nagyvárosban élők vagy az agglomerációból (esetleg még távolabbról) ingázók esetében. Az adattengerben azonban könnyen el lehet veszni, ezért sokunk fejében fogalmazódhat meg a kérdés: én, mint egyén egy adott napon vajon hogyan tudtam hozzájárulni ahhoz, hogy a bolygónk kicsit fellélegezhessen?

Kevesen tudják, hogy a vasúti közlekedés esetében a válasz egyszerűbb, mint valaha: a MÁV által kibocsátott vonatjegyeken ugyanis mindenki elolvashatja, hogy utazásával mennyi szén-dioxid-kibocsátást takarít meg.

Na, és mennyit?

Röviden: sokat. Hosszabban: nagyon sokat.

A vasúti közlekedés ugyanis csupán az összesített károsanyag-kibocsátás kevesebb mint fél százalékáért felelős, így ma a „legzöldebb”, azaz a leginkább fenntartható és leginkább energiahatékony közlekedési módnak felel meg. További összehasonlításképp: szakértői számítások szerint, az elmúlt 5 év átlagadatai alapján, minden vasúton megtett kilométer utasonként 45 g, míg ugyanez a távolság személyautóval utasonként 176 g CO2-kibocsátást eredményezett.

Vagyis a MÁV vasútjait választó utazók kilométerenként 131 g üvegházhatású szén-dioxid kibocsátásától kímélik meg a környezetet. Ez azt jelenti, hogy az egy-egy utasra eső megtakarított kibocsátás például Győr-Budapest-Kelenföld viszonylatában 16,64 kg! Ez bizony már egy sokkal könnyebben vizualizálható mennyiség.

Ha ehhez hozzávesszük még azt, hogy a MÁV jelenleg közel 700 kerékpárszállításra alkalmas járművet biztosít az utasoknak, érdemes megemlíteni az egyre népszerűbb, háztól házig tartó multimodális közlekedés fogalmát is. Tiszta és multimodális közlekedés az, amikor például otthonunkból kerékpárral megyünk a vasútállomásra, amit felpakolunk a vonatra, a végállomáson ismét két kerékre pattanunk, vagy a biciklit feltesszük egy szállításra alkalmas közlekedési eszközre. Mindehhez most egyszerűbb vonatjegyet is vásárolni, mint valaha, köszönhetően a MÁV okostelefonos applikációjának.

A MÁV appal mindenki nyer!

Mára a MÁV app megközelítőleg 750 ezer okoskészüléken fut, a megújult Elvirával közös felhasználói fiókot pedig nagyságrendileg 919 ezer felhasználó regisztrált. Ennyien már jól tudják, hogy az applikációnak köszönhetően a magyarországi közösségi közlekedésben egyedülálló módon összetett jegyvásárlási lehetőségek közül lehet választani, beleértve a START Európa típusú nemzetközi vonatjegyeket, a HÉV jegyeket Budapest közigazgatási határán kívül, illetve egyes vidéki városok helyi közlekedésében felhasználható napijegyeket, bérleteket.

Ráadásul az applikációban 10%-kal olcsóbbak a belföldi jegyek, és a sorban állást is elfelejtjük. A jegypénztár így gyakorlatilag a zsebünkbe került, bárhol elérhetjük és csupán néhány kattintás választ el minket az utazástól, a kalandtól, akár belföldön, akár országhatárokon kívül.

A MÁV az applikációval kapcsolatos fejlesztéseken túl, minden területen komoly célkitűzéseket tett egy sokkal fenntarthatóbb jövő felé vezető úton. Aktuális nyereményjátékával most még inkább meg szeretné könnyíteni, egyben zöldíteni a mindennapos utazásainkat: ha december 31-ig a MÁV appban vásárolunk vonatjegyet vagy vasúti bérletet, máris esélyessé válhatunk a 10 db egyedi designnal ellátott Blurby Bike elektromos kerékpár és az 50%-os START Klub kártya egyikének megnyerésére.

  • Ezzel az e-kerékpárral, egyetlen töltéssel, normál körülmények között hozzávetőlegesen 50 km-t lehet megtenni.
  • A motorrásegítéssel akár 25 km/h-s sebességet érhetünk el, ami emelkedőn intelligensen nő, lejtőn ugyanilyen módon csökken.
  • Mindössze 6 órát kell töltenünk ahhoz, hogy másnap újult erővel vághassunk neki az utunknak.
  • És azt se feledjük, hogy a kerékpárt napi szinten használó embereknél csökken a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus vagy az agyvérzés bekövetkeztének az esélye, továbbá alacsonyabb a daganatos megbetegedések kialakulásának, és így összességében az elhalálozásnak a kockázata is.
  • Vagyis a környezetvédelem mellett egy kis tudatossággal és testmozgással még magunkat és a családtagjainkat is óvhatjuk.
  • Az 50%-os utazási kedvezményre jogosító START Klub kártyával pedig szombatonként díjmentesen, a többi napokon 25% kedvezménnyel szállítható a nyeremény kerékpár egy éven át. Pontosabb részleteket ezen a linken olvashat.

A tudatos nyertesek nevét a MÁV a weboldalán teszi közzé 2022. január 17-én, illetve e-mailben és telefonon is értesíti őket. A nyereményjáték pontos részletei a játékszabályzatban olvashatók, míg az adatkezelési tájékoztató ezen a linken érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!