Rugalmasság és gyors alkalmazkodás – ezen múlik civilizációnk jövője

Vágólapra másolva!
A Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) Mit tenne a természet? című kötete arra figyelmeztet, hogy energiaközpontú civilizációnk egyensúlyvesztésre kényszerítette bolygónkat. A fenntartható fejlődést kutató Ruth DeFries azt az eddig alábecsült önkorrekciós stratégiát ajánlja a világ figyelmébe, amelyet az evolúció alakított ki az évmilliárdok alatt.
Vágólapra másolva!
Forrás: Pallas Athéné Kiadó

Ruth DeFries professzor határozottan állítja, hogy senki sem képes megjósolni a világunkra váró kellemetlen meglepetéseket. A jelenlegi világjárvány kialakulása pedig tökéletesen rámutat arra, hogy a mai hálózatok olyan útvonalat biztosítanak a kórokozóknak, amelyen keresztül szinte bárki elérhető a Földön. A globális szintű összekapcsoltság a modern civilizáció valóságává vált.

A szerző már régóta kutatja a természet bölcsességét, azokat az önkorrekciós mechanizmusokat, amelyek útmutatóul szolgálhatnak az emberiségnek a civilizáció és ezzel együtt a bolygó megmentésére. A hálózatos, összekapcsolt rendszert alkotó globális civilizációnk ugyanis annyira összetetté vált, hogy annak valós időben történő megértése önmagában is kihívás, nem is beszélve ezek kontrolljának biztosításáról. A természet legfőbb tanácsaként e tekintetben a szerző a visszacsatolási folyamatokra és a változásokat jelölő korai jelekre és jelenségekre irányítja a figyelmet, valamint hangsúlyozza: Ne essünk az önhittség hibájába, azt gondolva, hogy újra létre tudjuk majd hozni a visszajelző mechanizmusokat a mai gyógyszerekkel és technológiákkal.

A természeti mechanizmusok kulcspontjaként továbbá kifejti, hogy a földi élet evolúciója során a gének és a fajok sokfélesége biztosította az alkalmazkodást és a túlélést. Szemléletes példákon, nagy erejű történeteken keresztül mutat rá, hogy az emberi civilizáció esetében ugyanezt a funkciót az ötletek, a szaktudás, az intézmények, a nyelvek és a kultúrák sokfélesége tölti be.

Forrás: Pallas Athéné Kiadó

A Mit tenne a természet? című kötet exkluzív kiadói áron vásárolható meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Úri utca 21.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!