Komoly figyelmeztetést adtak ki a figyelmetlen magyar autósoknak

au
Vágólapra másolva!
Felesleges kockáztatni, ha valaki eltéveszt egy autópálya-csomópontot - üzeni a Magyar Közút.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közút az elmúlt időszakban két videót is közzétett, amelyen az autósok, miután eltévesztettek egy fel- vagy lehajtót egy forgalmas gyorsforgalmi úton, jól láthatóan pánikolva a lehető legrosszabb döntéseket hozták: megfordultak vagy visszatolattak.

Ezekben az esetekben közös, hogy vélhetően azért ijedtek meg a sofőrök, mert olyan szakaszra hajtottak fel, amelyre nem rendelkeztek érvényes autópálya-matricával. Ha valaki így jár, van olyan megoldás, amely nem élet- és balesetveszélyes: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) a jogszabálynak megfelelően úgynevezett 60 perces szabályt alkalmaz, tehát

ha valaki úgy hajt fel egy fizetős autópályára vagy autóútra, hogy nincs az adott útszakaszra érvényes e-matricája, azt egy órán belül pótolni tudja.

Azoknak, akik fel- vagy lehajtót tévesztenek, azt tanácsolja a Magyar Közút, hogy

semmiképpen se tolassanak vissza vagy forduljanak meg, hanem a legközelebbi csomópontnál biztonságosan térjenek le a gyorsforgalmi útról,

és úgy vezessenek tovább úti céljukhoz. A hazai autópálya-, illetve autóút-hálózaton ráadásul sűrűn vannak csomópontok, tehát nem éri meg felelőtlen akciókkal próbálkozni, mert pár kilométernyi kitérővel el lehet kerülni ezeket az életveszélyes szituációkat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!