Végre itt az autó, amivel még egy kezdő sofőr is röhögve beáll a legszűkebb parkolóhelyre - videó

Hyundai e-Corner
Vágólapra másolva!
Ha minden kerék külön hajtott és egymástól függetlenül képes elfordulni, akkor nincs lehetetlen a manőverezésben.
Vágólapra másolva!
Forrás: Hyundai Mobis

A 2023-as Las Vegas-i Szórakoztatóelektronikai Vásáron (CES) a Hyundai Mobis, a Hyundai önvezető technológiákra szakosodott ága egy izgalmas kerékmodult mutatott be, amelynek képességeit egy Ioniq5 prototípusba építve demonstrálták. Az e-Corner nevű modul egy komplett csomag, egy villanymotort, elektromos lengéscsillapítót, és elektromos, „by wire" rendszerű fékrendszert és kormányzást is tartalmaz.

Az apró modul feleslegessé teszi a féltengelyeket, ezért akár 90 fokos kerékelfordulás is lehetséges Forrás: Hyundai Mobis

Egyik legfontosabb előnye, hogy sokféle elektromos járműbe beépíthető anélkül, hogy jelentős helyet venne el az utastérből. Az ötletet először 2018-ban mutatták be, de most egy Ioniq 5 villanyautó mind a négy sarkába telepítették, amivel egy izgalmas prototípus jött létre.

Egy videót is közzé tettek, amely bemutatja az autó nem mindennapi mozgásképességeit. Az akár 90 fokban is elfordítható e-Corner kerekek segítségével

szinte minden elképzelhető műveletet képes végrehajtani

az Ioniq 5, tud például a hossztengelyével merőlegesen haladni (ami parkoláskor lehet igazán hasznos), vagy egy helyben megfordulni, ami a szűk utakon is gyerekjátékká teszi az irányváltást.

Az e-Corner rendszerű Hyundai villanyautó átlós irányban, srégen is tud haladni (rákjárásban), hasonlóan a GMC Hummer EV-hez, és van egy olyan funkciója is, ami lehetővé teszi a hátsó kerekek 90 fokos elfordulását, így hasonló módon fordulhat meg, mint egy targonca. Ez a találmány a jövőben jelentős hatással lehet az elektromos autók tervezésére és gyártására, egyszerűbbé és hatékonyabbá téve a folyamatokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!