45 klasszikus autó gyűlt össze Tatán

Fotó: Goletz-Deák Viktória
Vágólapra másolva!
A Cross Hungary Veterán Jármű Club által szervezett tatai találkozón 45 oldtimer autó sorakozott fel a Piactéren.
Vágólapra másolva!
Fotó: Goletz-Deák Viktória

Igazi, csillogó ritkaságok és szívet dobogtató veterán autók is színesítették a Cross Hungary Veterán Jármű Club első tatai oldtimer-találkozóját. A bemutatón harminc évesnél idősebb veterán autókat, és néhány fiatalabb youngtimert is meg lehetett csodálni. Az eseményre nem csak az autók szerelmesei látogattak ki. Sok család, és gyerek is szívesen csodálta meg az érdekes kinézetű járgányokat.

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Jönnek az oldtimerek jövőre is
Dózsa György, a club vezetője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy Tatán ez az első rendezvényük, úgymond próba napjuk. Ugyanis a club általában több napos esemény köré rendezi a találkozóit. Városnézéssel, egy a környék megismerésével összekötött rendezvényeikre az ország minden részéről érkeznek oldtimer autók. Az első tatai programra főleg a vármegyéből jöttek az érdeklődők, de már most látszik, hogy a következő találkozóra kicsi lesz a Piactér. 
Pálinkás Ferenc büszkén támaszkodott 1987-es Trabantja oldalának. A férfi Kömlődről repesztett autójával Tatára, hogy megmutassa féltve őrzőt kincsét a találkozón. 

A bordó-bézs színű 1964-es Riley RME-ből talán ez az egy van az országban
Fotó: Goletz-Deák Viktória

A 45 egymás mellett sorakozó autó közül is kitűnt azonnal a bordó-bézs színű 1964-es Riley RME, mellette pedig egy piros és egy sárga Shelby Cobra kapott helyett. Dózsa Györgytől megtudtuk, hogy ebben a színben talán ez az egyetlen Riley az országban. Az oldtimerek között több amerikai típus és egy hippikorszakot idéző T2-es Volkswagen kisbusz is feltűnt. Azonban a legnagyobb sikere mégis a gyerekkorunkból jól ismert autóknak volt. A Skodák, a Fiat Polski, a Herbie-k, vagyis a Volkswagen bogarak mellett szívesen elevenítették fel az idősebbek az emlékeiket.

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Régi emlékek
Ma már senki sem érti, hogy a család féltve őrzőt 1200-as Ladájába hogyan fért be a három gyerek és két felnőtt mellé még az egy hétre való ruhákkal teli bőröndök is. A csomagtartóra pedig a felkötözött gumicsónak hirdette, hogy a Balaton az úti cél.

A csillogó ritkaságok között jól megfértek gyermekkorunk veteránjai is. A találkozón 45 oldtimert csodálhattak meg az érdeklődők
Fotó: Goletz-Deák Viktória

Pálinkás Ferenc az 1987-es Trabantjával zötyögött Kömlődről le a találkozóra.
– Ezt az autót úgy 5 évvel ezelőtt vettem 200 ezer forinttért, de már vagy 1,5 milliót ráköltöttem. Nehéz jó minőségű alkatrészt beszerezni hozzá, ilyet pedig már nem gyártanak – mutatta a kétütemű motort Feco, aki elárulta, hogy régen egymás után törte össze a Trabantokat.

Az 1987-es Trabant már igazi féltett kincse a kömlődi családnak, de sokan álltak meg mellette régi emlékeikről beszélgetni
Fotó: Goletz-Deák Viktória

– Volt egy időszak, amikor azzal riogatták az autósokat, hogy a kétütemű járműveket betiltják. Akkor mindenki szabadulni akart a Trabantjától, én meg két forintokért vettem őket. Nem is kíméltem, több is összetört alattam. De Tracyre már nagyon vigyázok. Rövidebb utakra még a család is beleül. Mindig jót mulatunk, amikor a biztonsági övet és a légkondit keresik a többiek. És persze ilyenkor a gyerekkori emlékek is mindig felelevenednek – árulta el Ferenc, aki azt nagyon bánja, hogy a régi rendszámát már nem kaphatta vissza veterán kedvence.
 

Kemma.hu 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről