Öreg gép nem vén gép: régi traktorokkal vonultak fel Nyíracsádon

Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Vágólapra másolva!
13. alkalommal találkoztak veterán és vadiúj traktorok Nyíracsádon augusztus utolsó hétvégéjén.
Vágólapra másolva!

A nyár utolsó szombatján immár 13. alkalommal találkoztak a helyi és környékbeli traktorok, no meg a traktorosok Nyíracsádon. Az első, ötletadó rendezvényre csupán három család fogott össze, hogy egy kellemes, főzős-beszélgetős délutánt tartsanak a Csonkás Szabadidő Parkban. A traktorokat akkor még csak „poénból” vitték magukkal, de a jó hangulat hamar eldöntötte a folytatást. A szervezést Varga János „Cigu” vette a kezébe, a találkozónak pedig egyre távolabb vitte a hírét a szél, így idén már több mint nyolcvan járgány sorakozott fel a Sport utcai induláshoz.

80-nál is több traktor dübörgött végig Nyíracsád utcáin
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A tucatnyi településről érkezett traktorok alkotta konvojt most is, mint minden évben az autószerelő ötletgazda, Varga János saját maga által felújított, kéthengeres, Csepel motorral felszerelt kék Dutrája vezette, majd a faluban tett tiszteletkör után komótosan gurultak ki a Csonkás Szabadidő Parkba, ahol családtagok, barátok, ismerősök várták őket, majd kezdetét vette a „mustra” és a jó hangulatú baráti beszélgetés.

Három Demeter László – apa, fia és unokája – egyenpólóban vesznek részt minden évben a traktoros napon
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Visszajáró vendégek a traktorosok között
Az évről évre több érdeklődőt vonzó nyárbúcsúztató eseményre már régóta nemcsak a helyi, környékbeli, de a távolabbi településekről is érkeznek vendégek. Molnár Imre tízfős csapatával Hajdúböszörményből, a Veterán Traktorok Kulturális és Hagyományőrző Egyesületének képviseletében látogatott már sokadik alkalommal Nyíracsádra.
Ha már eljöttek, a két traktoron kívül különlegességeket, múzeumba illő, helyhez kötött, egykoron darálók és egyéb vágóeszközök meghajtására szolgáló stabil motorokat is hoztak magukkal a kilátogatók legnagyobb örömére. A ma már veteránnak számító gépek között volt százesztendős, de még ma is működőképes meghajtó is, amit az egyesület elnöke, Molnár Imre be is mutatott a kíváncsi közönségnek.

Varga János „Cigu” vezette a Csoborkó ikreket, Fruzsit és Petrát szállító traktort
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Szulyák János Nyíradonyból gurult át Nyíracsádra a 60 esztendős, magyar gyártmányú Csepel traktorjával, melynek különlegessége, hogy „összkerekes”, vagyis mind a négy kerék hajt egyszerre. A szülők a gyerekeket sem hagyják ki a jó hangulatú, családias rendezvényből. Gugg Zalán nagypapájával, Köles Bendegúz apukájával érkezett, Győrösi Tamás pedig hozta az egész családját a találkozóra. A Martinkán élő Szűcsék is visszajáró vendégek, a néhány esztendős Szűcs Léna pedig ha nem is a közúton, de a rendezvény helyszínén idén már saját gyermektraktorjával robogott.

Molnár Imre Hajdúböszörményből 100 esztendős stabil motorokat keltett életre az érdeklődőknek
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Ízek és illatok kavalkádja
A traktorok mellett igazi gasztrofesztivál is kíséri a rendezvényt. A bográcsok, üstök, tárcsák alatt már dél körül fellobbantak a lángok, így mire a traktorok kiértek, már illatok és ízek kavalkádja fogadta őket. A mustra és a férfias erőfitogtató dugattyútartó és erőhúzó verseny mellett a bográcsok tartalmára is kíváncsiak voltak a résztvevők. Demeter Lászlóné Erika természetesen idén is, mint mindig, ételkülönlegességgel készült. Ők is visszajáró vendégei a találkozónak, ki nem hagynának egyetlen alkalmat sem. Néhány éve már egyenpólót is készíttetnek a család minden tagjának. Nem marad ki senki, még az unoka, a legifjabb Demeter Lacika rugdalózóján is ott a „Legcukibb traktoros” felirat.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Varga Jánosné Ili hatalmas üstjében idén is babgulyás és pörkölt rotyogott, Lakatos Jánosné Erzsike palacsintát sütött, Csontos Fanni és csapata pedig csilis babbal készült a napra. A tucatnyi kulináris különlegesség persze mind elfogyott, csak a jó hangulat és a vidámság tartott ki a nyíracsádi traktoros találkozón egészen a nap végéig. 

Kedves Zilahi Enikő / haon.hu

Fotó: Kedves Zilahi Enikő


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!