Emelhetik a sebességhatárt az új KRESZ-ben

Vágólapra másolva!
Ha elfogadják ezt a javaslatot, akkor hamarosan bevezetik az „Idős a volánnál” feliratú matricát.
Vágólapra másolva!

Újabb háttérbeszélgetést tartottak a készülő új magyar KRESZ-ről - írta az Index. Több új elemet is bevezethetnek: ilyen például, hogy nemcsak a kezdő vezetők jelezhetik a közlekedés többi résztvevője számára, hogy több türelmet igényelnek, hanem az idősebb vezetők is. Csak nekik nem egy „T” betűt kellene felragasztaniuk, mint a tanulóvezetőknek, hanem az „Idős a volánnál” feliratú matricát. Konkrét matricakép még nincs, de az elképzelések szerint a veszélyjelző táblákra hajazó, piros háromszög alakú matrica lehet majd, ha elfogadják a javaslatot. A felragasztása senkinek sem lesz kötelező, önkéntes alapon menne.

Bevezetnék a cipzárelvet a megszűnő sávoknál a haladás folyamatossága és a megállóból kiálló buszok kiállásának segítése érdekében, vagyis le kell mondani az elsőbbségről a megállóból kiálló busz vagy az elfogyó sávban haladó autós javára. A kedvezményezett járműnek viszont meg kell győződnie sávváltás előtt, hogy valóban megkapta az elsőbbséget. Európában ez működik, itthon is sokszor alkalmazzák a cipzárelvet, ezért szeretnék beilleszteni a KRESZ-be.

Kötelező lenne a világítás használata is valamennyi járművön. Ez azt jelenti, hogy nappal is kell a bekapcsolt lámpa a biciklire és a rollerre. Itt annyi kivétel lenne, hogy jó látási körülmények között a kerékpárutakon ez továbbra sem lenne kötelező.

A sebességhatárokhoz alapvetően nem nyúlnának. Ami változhat, hogy a nehézgépjárművek az eddigi 80 helyett 90-nel mehetnének lakott területen kívül, a mezőgazdasági vontatók pedig akár 60 km/h-s sebességgel is haladhatnának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!