A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hollywood megvette a Bella Marthát

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Budapest Film
Részlet a filmből

A Magyarországon is vetített Bella Martha című német film nemcsak nagy közönségsikert aratott Európában, de szakmai elismeréseket is besöpört. Több rangos európai filmdíjra jelölték; női főszereplője, Martina Gedeck elnyerte a Német Filmdíj és a német filmkritikusok legjobb színésznőnek járó díját; a férfi főhőst alakító Sergio Castellitto pedig az Európai Filmdíj legjobb férfi főszereplőnek járó szobrát. Az alkotás végül az Egyesült Államokba is eljutott, ahol szintén felfigyeltek rá.

A Castle Rock nevű fimstúdió producereinek annyira megtetszett, hogy elhatározták: megcsinálják az amerikai verzióját. Ez az eljárás régi gyakorlat Hollywoodban, ahová szinte a kezdetektől importálnak európai alkotókat és alkotásokat. A sikeres európai ötleteket átültetik amerikai környezetbe, és amerikai sztárokat szerződtetnek a szerepekre. Egyik legutóbbi ilyen kísérletük a Vanília égbolt című Cameron Crowe-film volt, melyet Alejandro Amenabar spanyol filmjéből készítettek.

A Bella Martha kiváló színészeit még nem tudni, kik helyettesítik majd az új verzióban, de az már biztos, hogy Lawrence Kasdant ( A nagy borzongás, Francia csók, Elhagyatva) bízták meg a rendezéssel.

"Ez egy csodálatos szerelmi történet, ami tele van humorral, és olyan kiváló játéklehetőséget nyújt egy jó színésznő számára, amilyet már rég láttam" - nyilatkozta Kasdan.

Interjú a Bella Martha német rendezőnőjévelhttp://www.cinematrix.hu/hirveg.php?hir_id=6821

Bella Martha - vagyis szépséges Martha - egy fiatal főszakácsnő, aki egyedül tengeti életét, és csak a munkájának él. Egy nap azonban nővére gyilkosság áldozatává válik, és Marthának örökbe kell fogadnia unokahúgát. Miközben meg kell tanulnia figyelni egy másik ember - egy kisgyerek - érzelmeire, munkahelyén is nehézségei támadnak. Egy olasz szakácsot vesznek fel az étterembe, akivel kezdetben ádáz rivalizálásba kezdenek. Végül persze egymásba szeretnek, és a történet happy enddel zárul.

"Meglátásom szerint a sztori akkor működik majd igazán amerikai környezetben is, ha meg tudjuk tartani az európaiságát, azt a kifinomult szellemességet, amellyel az eredeti verziót megalkották" - mesélte Kasdan. Éppen ezért nagy figyelmet fordított arra, hogy kire bízza a forgatókönyv adaptálását. Végül Terri Minskyre esett a választása, mert szerinte ő kellően "vitriolos tollú, ugyanakkor fegyelmezett ahhoz, hogy követni tudja az általunk kijelölt utat".

Az új változat forgatókönyve még csak most készül, addig pedig Kasdan befejezi legutóbbi műve, a Dreamcatcher utómunkálatait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!