A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMarozsán Fábián
15:20TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNFucsovics Márton
15:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
15:55VívásFlora Pasztor-Lee Kiefer
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Korhatár a füstös hollywoodi filmeknek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hollywood jelentősége kezdetektől fogva abban állt az Egyesült Államokban, hogy magatartásmintákat közvetítsen az amerikai nép felé. Az alkotások nem titkolt célja azóta is, hogy bizonyos társadalmi jelenségeket középpontba helyezzen vagy épp marginalizáljon. A házasságtörést pozitív színben feltüntetni például tilos, a gyerekkori álmokért küzdeni viszont szinte kötelező. A másság elfogadtatása, a háborúk megvívása vagy épp a háborúellenesség mellett is számtalan film propagált.

Forrás: MTIA káros szenvedélyek - köztük az alkoholfogyasztás és a dohányzás - sokáig akár még charmot is adtak egy-egy karakternek: Humphrey Bogart például cigarettával a szájában és egy pohár whiskyvel a kezében vált híressé. Ma azonban már alig akad film, melyben a pozitív hős rágyújtana egy cigarettára.

Az amerikai államok vezetőségének nagy része azonban még így is sokallja a dohányzást a vásznon. Amióta pedig tudomásukra jutott a Dartmouth Medical School felmérése, a nullára szeretnék csökkenteni a cigarettázást a széles közönségnek szánt filmekben. A kutatás ugyanis azt bizonyította be, hogy a fiatalok háromszor nagyobb eséllyel válnak dohányossá, ha kedvenc hírességüket cigarettával látják a moziban.

A 24 amerikai állam tehát levelet fogalmazott az Amerikai Mozgókép Szövetséghez, melyben kifejtik: "a filmipar óriási befolyással bír több millió amerikai állampolgár egészségére és életmódjára", ezért szinte kötelessége példát mutatni. A Szövetség részéről Rich Taylor kommentálta a megkeresést: "Jack Valenti elnök természetesen alaposan tanulmányozza majd a felvetést és végiggondolja annak lehetséges megvalósulási formáit, ugyanakkor figyelembe kell vennünk azt is, hogy a dohányzás egyelőre legális tevékenység."

Az Amerikai Mozgókép Szövetség honlapjahttp://www.mpaa.org/

A levél írói ugyan nem tettek konkrét javaslatot arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket várnak a Mozgókép Szövetség részéről, de a kutatás egyik főmunkatársa, dr. James Sargent álláspontját mindenképp támogatnák. Szerinte ugyanis korhatárossá kellene nyilvánítani azokat a filmeket, melyben a szereplők rágyújtanak. "Félmillió ember hal meg évente dohányzás következtében. Ha 18 éven felüli alkotásnak nyilvánítanak minden olyan alkotást, melyben elhangzik egy 'B...meg!', akkor a dohányzás még inkább ebbe a kategóriába illene. Nem hallottam még senkiről, akinek az életét veszélyeztette volna a profanitás."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!