Az A.I.-tól a Tomb Raiderig: 2001 legnagyobb filmdurranásai

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Remake-ek, folytatások, adaptációk: az idei év legnagyobb kasszasikereinek ígérkező hollywoodi filmjei többnyire ebből a három kategóriából kerülnek ki. Újra lecsap Hannibal Lecter és a Múmia, megelevenedik a moziban Lara Croft és Harry Potter, először játszik együtt Brad Pitt és Robert Redford, és újra átélhetjük, mi történt Pearl Harborban. A filmvásznat továbbá szuperintelligens majmok, képzeletbeli manók, robotok és dinoszauruszok lepik el.

A.I.
Cégér: 21. századi Pinocchio-történet.
Zanza: A közeli jövőben, amikor a melegházhatás következtében a sarkkörök jégtakarója megolvadt, az emberiség a számítógépekre, a mesterséges intelligenciára, illetve a robotokra támaszkodik, egy humanoid robotkisfiú (Haley Joel Osment) emberré akar válni.
A nagy hűhó: Hosszas hezitálás után Steven Spielberg elvállalta, hogy megvalósítja az 1999 márciusában elhunyt Stanley Kubrick több évtizeden át dédelgetett filmtervét. A robotokat Chris Cunningham kliprendező-fenegyerek (pl. Madonna: Frozen) tervezi.

Hannibal
Cégér: A bárányok hallgatnak folytatása.
Zanza: Dr. Hannibal Lecter, a pszichiáterből lett emberevő sorozatgyilkos (Anthony Hopkins), miután megszökött az intézetből, ahol fogva tartották, Firenzében kezdett új életet, ám fény derül a valódi kilétére, ezért visszatér Amerikába, ahol viszont egy volt páciense feni rá a fogát. A sors fintora, hogy Clarice Starling (Julianne Moore), az FBI-nyomozónő, aki előzőleg megpróbált túljárni az eszén, az egyetlen, akihez segítségért fordulhat. A Hannibal-trilógia második részét Ridley Scott rendezte.
A nagy hűhó: Hosszú időn át bizonytalan volt, elvállalja-e Clarice szerepét Jodie Foster. Nem vállalta.

Harry Potter and the Philosopher's Stone
Cégér: Harry Potter a szemünk előtt varázsol.
Zanza: J.K. Rowling fenomenális sikerű regénysorozatát az isten is filmvászonra teremtette! Hollywood nem is várt sokáig, az első három könyv megfilmesítési jogára a Warner Bros. stúdió csapott le. A kérdés már csak az, hogy az első rész rendezője, Chris Columbus (Reszkessetek, betörők!) hókusz-pókusza jól fog-e elsülni.
A nagy hűhó: A stúdió eredetileg Steven Spielberget akarta rendezőnek, aki halott is a dologra, ám vitája támadt Rowlinggal a címszereplőt illetően: Spielberg Haley Joel Osmentet (Hatodik érzék) szemelte ki a címszerepre, az írónő viszont ragaszkodott ahhoz, hogy Harryt egy angol kisfiú alakítsa. Végül Rowling akarata érvényesült.

Jurassic Park 3.
Cégér: A 2001-es nyár abszolút kasszasiker-filmje.
Zanza: Egyelőre minden más bizonytalan, a Michael Crichton két regényén alapuló Őslénypark-trilógia befejező részének készítői ugyanis a szokásosnál is jobban titkolóznak, Joe Johnston rendező (Drágám, a kölykök összementek!, Rocketeer, Jumanji) például eddig mindössze annyi használható információval szolgált, hogy lesznek a filmben repülő őslények, amik az előző két részből kimaradtak.
A nagy hűhó: Lásd fent.

Pearl Harbor
Cégér: Szerelmi háromszögbe foglalt nagyszabású háborús film.
Zanza: Két fiatal amerikai pilóta ugyanabba az ápolónőbe szerelmes, de még mielőtt eldőlne, kié lesz a lány, a japánok villámtámadást intéznek a Pearl Harbor-i légi bázis ellen. Megközelítőleges történelmi hitelesség, nagyszabású csatajelenetek, rengeteg akció, dráma, élvonalbeli színészek egész hada.
A nagy hűhó: Néhány túlélő körében felháborodást keltett, hogy a filmben amerikai repülőgép anyahajó "alakít" japán hadihajót. A gyártó Disney fejeseinek körében felháborodást keltett, hogy Michael Bay rendező 145 millió dollárra tornázta fel a költségvetést.

Planet Of The Apes
Cégér: A majmok bolygója című 1968-as kultfilm "újragondolása".
Zanza: Egy űrhajós (Mark Wahlberg) kényszerleszállást hajt végre egy különös bolygón, ahol szuper-intelligens majmok az urak, a kissebségben lévő embereket rabszolgának és "kísérleti nyúlnak" használják. Többek között Tim Roth, Helena Bonham Cater, George Clooney, Spike Jonze és Danny De Vito (állítólag) hagyta, hogy majmot csináljanak belőle. A rendezői székben Tim Burton ül, így komoly vizuális tripre számíthatunk.
A nagy hűhó: Sokáig úgy volt, hogy a filmet James Cameron hozza tető alá, Schwarzeneggerrel a főszerepben (Hmmm.) Ebből a változatból állítólag nem marad ki, ami az eredetiből hiányzott: az ember és majom közötti szexuális kontaktus.

The Lord Of The Rings
Cégér: Babók a moziban!
Zanza: J.R.R. Tolkien regénytrilógiájából, amely lefektette a fantasy-irodalom alapjait, még sohasem készült élőszereplős játékfilm (az 1978-as animációs filmváltozat pedig csúfosan megbukott), így érthető, hogy hatalmas várakozás előzi meg Peter Jackson (Hullajó, Mennyei teremtmények, Törjön ki a frász!) ambiciózus vállalkozását. Az első rész, A gyűrűk szövetsége Amerikában idén karácsonykor kerül bemutatásra. Addig annak, aki ezt még nem tette meg, lesz ideje elolvasni a könyveket.
A nagy hűhó: Leginkább a film készítéséhez használt speciális effektusok és számítógépes trükkök tartják izgalomban a közvéleményt; ezeknek a rajongók külön oldalakat szentelnek az interneten. Megmosolyogtató lesz látni a számítógép segítségével eltörpített színészeket…

The Mummy Returns
Cégér: A Múmia folytatása.
Zanza: A bosszúálló Imhotep ezúttal egy londoni múzeumban kel életre, és újfent elszabadítja a poklot. Variáció ugyanarra a témára, de még látványosabban, ugyanazokkal a főszereplőkkel (Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo).
A nagy hűhó: Brendan Fraser, az új kedvenc, illetve az egyik mellékszereplő: The Rock, a pankrátor

The Spy Game
Cégér: Brad Pitt és Robert Redford együtt!
Zanza: Egy visszavonult CIA-ügynök (Redford) még egyszer utoljára akcióba lép, hogy megmentse ifjú védencét (Redford).
A nagy hűhó: Tony Scott filmjében mi is érdekeltek vagyunk, hiszen több mint két hétig Budapesten forgatott a stáb. Fővárosunkra Kelet-Berlin szerepét osztották.

Tomb Raider
Cégér: Lara Croft a moziban!
Zanza: A világ legnépszerűbb videojáték karaktere, a világjáró felfedező és kincsvadász szexbomba első celluloid-kalandja olyan lesz, mint egy James Bond és egy Indiana Jones összegyúrva.
A nagy hűhó: Lara Croft hús-vér megtestesítőjének Angelina Jolie-t választották. Filmbéli atyját pedig valódi papája, Jon Voigt játssza. Hogy a film ennél több pozitívumot is fel fog-e vonultatni, az legalább olyan nagy kérdés, mint az, hogy mit szólnak majd hozzá a Lara Croft-rajongók.

Ajánló:

Hónapok szerinti bontásban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről