A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Francia filmnapok - hatodszorra

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nemzetközi fesztiválokon nagy feltűnést keltett filmek és a magyar közönség előtt egyelőre teljesen ismeretlen alkotások egyaránt megtalálhatók a francia filmnapok kínálatában. A fővárosban mától április 27-éig a Corvin moziban, április 26-ától május 1-jéig pedig Szegeden, Debrecenben, Pécsett és Egerben kaphat a közönség betekintést a francia filmművészetbe, amely az utóbbi években a brit filmekhez felzárkózva, újra Európa egyik mozgóképes élvonalába került.

Az Amélie csodálatos életéhez hasonló sikert aratott Franćois Ozon játékfilmje, a 8 nő, melyet hazájában eddig 3 millióan láttak. Ozon művében a legkedveltebb francia színésznők kaptak szerepet, Catherine Deneuve mellett látható Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Danielle Darrieux, Ludivine Sagnier és Firmine Richard. A nyolc szereplő együttesen megkapta az idei Berlinale Ezüstmedvéjét.

Michael Haneke filmje, A zongoratanárnő tavaly Cannes-ban gondoskodott arról, hogy ne legyen botránymentes tavasz a Riviérán. A zongoratanárnő mindenesetre nem öncélú tragédia, s ezt értékelte a zsűri is. Haneke filmjéért külön nagydíjat kapott, főszereplői, Isabelle Huppert és a fiatal Benoit Magimel pedig a legjobb női és férfi alakításért vehetett át elismerést.

Josée Dayan Ez a szerelem című alkotása igazi kuriózum lehet az irodalmat kedvelőknek. A film Marguerite Duras és egy szuicid kísértésekkel küzdő egyetemista szerelmét dolgozza fel, az írónő szerepében egy igazi színészóriás, Jeanne Moreau látható. André Téchiné műve, az Angyalok: Végállomás egy majdnem szerelmi háromszöget rajzol fel, Charles Nemes komédiáját, A pokoli torony balekjait azoknak a nézőknek ajánlják, akik megőrizték gyermeki lelkületüket. A Taxi 2. rendezője, Gérard Krawczyk újabb sikergyanús művel szerepel a francia filmnapok programjában. A Wasabi lendületes krimikomédia, melynek főszerepét a bús képű Jean Reno alakítja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!