Ezeket a musicaleket mindenképpen látni kell - 7 film a West Side Storytól az új Jokerig

Vágólapra másolva!
Október elején került a hazai mozikba a Joker: Kétszemélyes téboly, ami a nagysikerű első részt egy merész csavarral musical formájában folytatja. Ebből az alkalomból gyűjtöttük listára azokat a musicaleket, amelyeket mindenkinek látnia kell. Köztük igazi klasszikusokkal és hasonlóan rendhagyó darabokkal egyaránt.
Vágólapra másolva!

Ha valaki szereti a musicaleket, akkor ez az összeállítás kötelező! A West Side Story-tól egészen a legújabb Joker musicalig, ezek a filmek nem csak dallamokkal, hanem erős érzelmekkel és különleges történetekkel ragadják meg a nézőt. Itt vannak a műfaj legemlékezetesebb alkotásai, klasszikusoktól a modern darabokig!

West Side Story, musical, film, movie, historical, musicalek
Ezek a musicalek dallamokkal, hanem erős érzelmekkel is elragadják a mozizni vágyókat - Fotó: JT Vintage / NORTHFOTO/Glasshouse

Íme a legjobb musicalek:

 

A muzsika hangja (1965)

Mi mással is kezdhetnénk a listánkat, mint egy olyan klasszikussal, ami már a címében és a történetében is a zenét állítja a középpontba? A muzsika hangja ráadásul minden idők egyik legsikeresebb musicalje is, ami a bemutatásakor az Elfújta a szél bevételi rekordját adta át a múltnak. 

A muzsika hangja (1965),
Amuzsikahangja1965, musicalek
A muzsika hangja ráadásul minden idők egyik legsikeresebb musicalje 
Fotó: COLLECTION CHRISTOPHEL/FCG (C) Robert Wise Productions / Argyle Enterprises Robert Wise Productions / Argyle / Collection ChristopheL via AFP 

A főszerepben Julie Andrews tüneményes alakításával, akit apácanövendékként küldenek nevelőnőnek egy szigorú özvegy férfi és hét gyermeke mellé a második világháború előestéjén, az éneklés pedagógiai eszköze pedig mindenki szívét meglágyítja.

Grease (1978)

Az úgy nevezett „jukebox” musicalek mintapéldája a Grease (vagy régebbi címfordításban Pomádé), aminek slágerei a mai napig kötelező darabok a retrozenés bulikban. 

mindenidőklegemlékezetesebbmusicaljei,
Grease 1978, Grease1978, musical,
John Travolta és Olivie Newton-John történetét már senkinek nem kell bemutatni. Minden retrobuli kötelező lejátszási listáján a filmben szereplő dalok 
Fotó: Collection Christophel © Paramount Pictures / Robert Stigwood Organization Paramount Pictures / Robert Stig / Collection ChristopheL via AFP 

Emellett pedig egy ízig-vérig sulis film is, hisz egy nyári szerelem továbbélésének nehézségeiről szól a középiskolás elvárások közegében. John Travolta és Olivie Newton-John sem feltétlenül gimis korúnak néznek ki benne, de ettől még ellenállhatatlanul dalolnak olyan érzésekről, amelyeket minden iskolás (is) át tud érezni.

Karácsonyi lidércnyomás (1993)

A legkevésbé sem hagyományos musical, és a legkevésbé sem hagyományos karácsonyi film minden idők egyik legzseniálisabb animációs- és bábfilmje. A Karácsonyi lidércnyomást a legendás Tim Burton (Ollókezű Edward, Sweeney Todd) műveként szokás számon tartani, noha ő „csak” írója és producere volt a filmnek. 

mindenidőklegemlékezetesebbmusicaljei,
Karácsonyi lidércnyomás (1993), musical
A Karácsonyi lidércnyomást a legendás Tim Burton alkotása 
Fotó: COLLECTION CHRISTOPHEL © Touchstone Touchstone / Collection ChristopheL via AFP 

A történet a halloween-i rémisztgető, Rosszcsont Jack akcióját meséli el, aki elrabolja a Mikulást, és átveszi tőle a bizniszt. Az anti-karácsonyi mese persze a végén mégiscsak igazán karácsonyi hangulatban zárul, Tim Burton és társainak mozija pedig elfoglalta a helyét a klasszikus ünnepi filmek és klasszikus musicalek között.

Táncos a sötétben (2000)

A musicalek zsáneréhez általában kitörő vidámságot és színpompás látványvilágot szokás társítani, de Lars Von Trier nem az a rendező, aki a szokásokat követi. 


Táncos a sötétben 2000
A musicalek világának egyik különös példánya - Fotó: David Koskas/ Collection ChristopheL via AFP 

Minden idők legszomorúbb musicaljének főhőse nála Björk alakításában egy bevándorló anya valahol Amerikában, aki gyári munkásként gyűjtögeti a pénzt a megélhetésre és a szemműtétre, ugyanis fia és ő maga is örökletes betegségben szenvednek, melynek következtében fokozatosan elveszítik a látásukat. Az egyszerre érzelmes és kegyetlen történetben az anya igazi mártírrá válik, és dalolva áldozza fel önmagát. 

Kaliforniai álom (2016)

Egy klasszikus hollywoodi műfajban Hollywood múltját is megidézve alkotott valami egészen rendkívülit és egyedit a csodagyerek rendező Damien Chazalle, így minden körülmény Oscar-díjakra ítélte a filmjét. 

mindenidőklegemlékezetesebbmusicaljei,
Kaliforniai álom (2016)
 Ryan Gosling és Emma Stone-t kár lenne kihagyni ebben a feledhetetlen musicalben - Fotó: Youtube

Hisz a musicalek világa oly sok más mellett az álmok világa is, és ezt hogy lehetne jobban bemutatni, mint az álmai beteljesüléséért Hollywoodban küzdő két fiatal szerelmének történetén keresztül? Ha pedig őket Ryan Gosling és Emma Stone alakítja, akkor a végeredmény is pláne álomszerű, sőt minden idők legjobbjai közé való lesz.

West Side Story (1961, 2021)

Időnként nem szégyen a legnagyobbakhoz visszanyúlni alapanyagért. Így tett Leonard Bernstein is, amikor a modern New Yorkba helyezte át Shakespeare Rómeó és Júliájának szerelmi drámáját, ahol két veronai család helyett a fehér és a Puerto Ricó-i bandák tagjai között dúl a dalokban elmesélt ellentét, és szövődik a zenés szerelem. 

mindenidőklegemlékezetesebbmusicaljei,
West Side Story 1961
10 Oscart nyert a West Side Story az első filmes változata -  Fotó: United Artists - The Mirisch Cor / Collection ChristopheL via AFP 

A színpadi műből készült 1961-es első filmváltozat nem kevesebb, mint 10 Oscar-díjat nyert, majd 2021-ben maga Steven Spielberg gondolta úgy, hogy nem szégyen a legnagyobbakhoz visszanyúlni alapanyagért.

mindenidőklegemlékezetesebbmusicaljei,
West Side Story 2021
2021-ben Spielberg nyúlt hozzá a West Side Storyhoz - Fotó: Youtube

Joker: Kétszemélyes téboly (2024)

Az első rész láttán senki sem gondolta volna, hogy ebből musical lesz. Már öt évvel ezelőtt is meglepte az egész világot Todd Phillips író-rendező és Joaquin Phoenix, amikor újraértelmezték a jól ismert képregénygonosz Joker figuráját, az általuk készített eredettörténet pedig sokkal jobban illett a művészfilmek közé, mint a manapság divatos szuperhősmozikba. 

mindenidőklegemlékezetesebbmusicaljei,
Joker: Kétszemélyes téboly 2024
Joaquin Phoenix és Lady Gaga is kevés volt a Jóker 2 sikeréhez - Fotó: NorthFoto/JLPPA / Bestimage

A folytatásban a Joker-mitológia másik népszerű alakja, Harley Quinn is életre kell Lady Gaga megformálásában, sőt énekhangján, hiszen a műfaji kavalkád még az eddiginél is különösebb: egyszerre kapunk tárgyalótermi drámát és musicalt. A Joker-film egyáltalán nem győzte meg a nézőket és a kritikusokat. Kifejezetten lehúzták az alkotást, amit mi sem csodálunk. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!