45 éve csapódott be a Meteor a mozikba: a színészek majdnem belehaltak a forgatásába

Vágólapra másolva!
A sokak szerint borzasztó, ám mára kultikus film 45 éve hódította meg a mozikat. A Meteor bukása azonban véget vetett a 70-es évekbeli all-star katasztrófafilm-gyártásnak.
Vágólapra másolva!

A 70-es évek egyértelműen az all-star katasztrófafilmek évtizede volt, gondoljunk csak a Poszeidon katasztrófa, a Pokoli torony vagy a Földrengés című filmekre. Az évtized végén viszont megérkezett a katasztrofális Meteor című film, ami végül véget vetett ennek a tendenciának. Pedig az alkotók biztosra mentek: a James Bond öltönyét maga mögött hagyó Sean Connery mellett Natalie Wood és Karl Malden tűntek fel, a kisebb szerepekben pedig olyan legendák, mint Trevor Howard vagy Henry Fonda

Meteor 1979, Meteor1979, Sean Connery, Natalie Wood, SeanConnery, NatalieWood
A színészek fuldokoltak a Meteor forgatása alatt
Fotó: Northfoto/Warner Brothers

A Meteor letarolta Hollywoodot

Az 1979-es film alapsztorija rém egyszerű, ám egy annál bonyolultabb, a kor legfontosabb kérdését vetette fel. Egy üstökös hamarosan a Földbe csapódik, és méreténél fogva egy, a dinókhoz hasonló méretű kihalást eredményezne vagyis az emberiség kipusztulna. A NASA azonban titokban atomrakétákat tart a világűrben, s mint kiderül, a Szovjetunió is. A hidegháború feszültségét félretéve a két nagyhatalom összefog, hogy megmentsék az emberiséget a nukleáris fegyvereikkel. 

Az alapötletből viszont egy unalmas, a politikai- és az akciófilmek feszültségét teljesen nélkülöző alkotás lett. A film végén némi kis "ki éli túl" típusú csoportos meneküléssel. A forgatást azonban a színészek keményen megszenvedték, ugyanis (spoiler!) az üstököst végül eltérítik, de egy kisebb darabja pont New Yorkra esik, ahol a főhőseink támaszpontja található a föld alatt, így a nagyváros metrócsatornáiból kell kimenekülniük, mielőtt belefulladnának a vízbe és a sárba. A forgatáson - bár stúdió körülmények között forgattak - a sztárok életveszélyes állapotba kerültek a sok műsártól. 

Meteor 1979, Meteor1979, Sean Connery, Natalie Wood, SeanConnery, NatalieWood
Sean Connery két napig légzési nehézségekkel küzdött a Meteor forgatásán
Fotó: Northfoto/Warner Brothers

Miért volt bukás a 45 éves Meteor?

  •  A film az utolsó előtti all-star katasztrófafilm volt, 16 millió dolláros költségvetésének csak a felét tudta behozni.
  • Sean Connery életveszélyes állapotba került a fent említett saras menekülési jelenetben, ami miatt napokra leállt a forgatás. A színész légzési elégtelenségre panaszkodott a stábnak, de a többiek se jártak jobban: a közel 70 éves Karl Maldent kétszer temette be a sár és fulladt meg majdnem, míg a tragikus sorsú Natalie Wood is majdnem otthagyta a fogát: az apró színésznőt az egyik sárpumpa szívta be majdnem.
Meteor 1979, Meteor1979, Sean Connery, Natalie Wood, SeanConnery, NatalieWood
A katasztrófafilmek kora ezután a film után évtizedekre véget ért
Fotó: American International Pictures / Collection ChristopheL via AFP
  • Sok kritika volt a szegényes díszletekre, aminek az oka egyszerű: kirúgták az effekteseket, mivel jelentősen szűkebbre vették a film büdzséjét.
  • A tíz napig forgatott hongkongi szökőárjelenet is kis híján katasztrófába fulladt: két tartályban tároltak a szökőárjelenetekhez több millió gallon vizet és egy technikai hiba miatt mindkét gallon kinyílt. Nyolc statisztát sodort el a víz, de szerencsére egyikük se fulladt meg.
Meteor 1979, Meteor1979, Sean Connery, Natalie Wood, SeanConnery, NatalieWood
Natalie Wood egyik utolsó szerepében az anyanyelvén beszélhetett
Fotó: American International Pictures / Collection ChristopheL via AFP
  • A film bukása csődbe vitte a gyártóját.
  • A svájci lavinajeleneteknél is spóroltak, néhány kockát az 1978-as Lavina című filmből "loptak ki".
  • A producerek érezték, hogy nagyot fog bukni a Meteor: 1977-ben vették még fel a jeleneteket, és 1978 nyarán ment volna mozikba. Végül több mint egy évet, 1979. október 21-ig vártak a premierrel. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!