A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Matolcsy: Pénzügyi támadás közepette állunk

Események

Vágólapra másolva!
A szabad és adómentes pálinkafőzés eddig legfeljebb néhány víg estébe került - jelentette ki Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter a parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán. Az ellenzéki képviselők az egykulcsos adó kudarcát, a gyenge forintot és az IMF-tárgyalások csúszását vetették a szemére. Szerinte viszont Magyarország "pénzügyi támadások közepette áll", mert nem az emberekre terhelte a költségvetési terheket. Matolcsy kijelentette, hogy tavaly novemberben sikeresen visszaverték a Standard & Poor's hitelminősítő támadását. Az LMP ezzel szemben 2000 milliárdos kárt lát a kormány eddigi munkájában. Így zajlottak az események percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
13:25
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy a gazdasági bizottság előtt

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén Matolcsy Györgyöt  is meghallgatják. A nemzetgazdasági miniszter saját bevallása szerint növekedést és munkahelyteremtést erősítő programot terjeszt a kormány elé a következő hetekben.

13:28
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Banai: Lesz még adóemelés

Banai Péter, az NGM helyettes államtitkára a parlament költségvetési bizottságának hétfői ülésén arról beszélt, hogy a 2013-as költségvetésben jelzett adóemeléseken felül lesz még adóemelés. A pénz az egészségügyi dolgozók bérének emelésére kell, amelynek fedezetét várhatóan a cigaretta jövedéki adójának emelésével teremtik elő.

13:30
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy késik

Csúszik Matolcsy meghallgatása. Fél 12-re volt meghirdetve a gazdasági bizottság ülése, amelyen a nemzetgazdasági miniszter félévente esedékes meghallgatását tartják, de fél 12-kor Matolcsy és Rogán Antal, a bizottság elnöke még nincs jelen. Sok kormánypárti és ellenzéki bizottsági tag is hiányzik még. A teremben sok az újságíró, de a miniszter előző meghallgatásához képest kisebb a felhajtás.

13:42
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Fél óra csúszás

Félórás késéssel kezdődik a meghallgatás, jött a hír. A csúszás oka, hogy Matolcsy a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülésén vett részt, ami elhúzódott. Az ülésen a 2013-as költségvetésről faggatták a minisztert.

13:56
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsyn nincs nyoma feszültségnek

Megérkeztek a főszereplők, kezdődik az ülés. Matolcsyn nem látszik semmilyen feszültség, nyugodtan vág neki az ülésnek.

14:00
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Most csak egy óráig tart a meghallgatás

Matolcsy csak egy órát marad a gazdasági bizottság előtt. Kovács Tibor, a bizottság MSZP-s alelnöke sérelmezi, hogy eddig soha nem volt időkorlátjuk a meghallgatásoknak, ezért nem tetszik neki, hogy most egy órájuk lesz.

14:02
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Nem fogok mesedélutánt tartani

Matolcsy kezdi a beszámolót. Nem szándékozik mesedélutánt tartani, mondja. Szerinte jó irányba tett lépésekkel és egyértelmű fordulattal lehet jellemezni a magyar gazdaságpolitikát.

14:05
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Két év bizonyítványával kezd a miniszter

Matolcsy azzal kezdi, hogy pénteken az uniós pénzügyminiszterek tanácsa visszavonta a Magyarországnak jutó uniós források befagyasztását. Ennek oka, hogy a kormány helyreállította az államháztartás stabilitását, húzza alá a miniszter. "Ez két év egyértelmű bizonyítványa. Mindenkinek része van ebben, a lakosságnak és a vállalatoknak."

 

14:07
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

A legrosszabbak közül jöttünk fel

2004 és 2010 között a legrosszabb költségvetési helyzetű országok között volt Magyarország, mondja Matolcsy. "Innen jöttünk fel. Az EU azt mondta mostani döntésével, hogy lehet más úton járni, ha az eredményre vezet. Úgy értük el a hiánycsökkentést tavaly, hogy az uniós országok átlagával nőtt a magyar gazdaság."

14:12
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Kisegítettük a családokat

A miniszter szerint gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány. Két év alatt sikerült az államháztartást rendbe rakni és részben a családok helyzetét konszolidálni a reáljövedelem-növekedéssel és a devizahitelesek megsegítésével, mondja Matolcsy.

14:15
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Nagyon jók a Fidesz javaslatai, csak pénz kell hozzá

"Egyetértek azokkal a javaslatokkal, amelyeket a Fidesz-KDNP frakciószövetség megfogalmazott, vagyis a mikro- és kisvállalkozások, 25 év alattiak, 50 év felettieknél a tehercsökkentés, a foglalkoztatásuk javítása érdekében. Ezek nagyon jó javaslatok. Nekünk azt kell most megvizsgálnunk, hogyan lehet ehhez forrásokat találni" - jelentette ki.

"Azt kérem, hogy a következő másfél évben a növekedés, foglalkoztatás, beruházás irányába menjünk" - mondta Matolcsy, miután megköszönte az elmúlt két év konszolidációs programjának a támogatását.

14:16
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Rogán a szocialistákat szapulja

Matolcsy befejezte az első felszólalását. Rogán Antal fideszes frakcióvezető, a bizottság elnöke veszi át a szót. A szocialista kormányokat szapulja, akkor eladósodott az ország, és most kell megfizetni ennek az árát. A Fidesz-kormány minden jól csinál Rogán szerint.

14:19
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Rogán: Nekünk a munkahelyek számítanak

"Mi a növekedést, új munkahelyek teremtését, a meglevő munkahelyek megőrzését tartjuk a legfontosabbnak. Minden költségvetési forrást erre kell fordítani. Célzott támogatást kell nyújtani a szülésről visszatérő nők, 25 év alattiak, 55 év felettiek, a képesítés nélküli fizikai dolgozók foglalkoztatásának javításához. És a mikro- és kisvállalkozásokat is meg kell segíteni" - sorolja Rogán.

Szerdán találkozik Rogán Matolcsyval Harrach Péter KDNP-frakcióvezető társaságában, hogy ezt a célzott támogatási programot megvitassák.

14:25
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy grimaszol - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:28
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Burány: Valójában kevesebbet keresünk

Burány Sándor MSZP-képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy a versenyszférában most 27 ezerrel kevesebb ember dolgozik, mint egy éve. Ez lett abból, hogy nagy béremelésre kényszerítette a kormány a cégeket, és a költségnövekedést részben bérkompenzációval akarta ellensúlyozni. "A versenyszféra nem tudott máshogy reagálni erre, mint hogy elbocsátott alkalmazottakat."

Burány arra is rámutatott a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva, hogy a családi kedvezmény nélkül számított nettó bérek az idén 1 százalékkal haladják meg átlagosan a tavalyi nettó bért, de az infláció 5 százalék felett van, ezért durván 4 százalékos reálbérveszteséget szenvednek el a dolgozók.

14:32
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Bóvli, 300-as euró, IMF - repülnek a vádak

Kovács Tibor szocialista képviselő azt vágja Matolcsy fejéhez, hogy 2010 nyarán hazazavarta az Orbán-kormány az IMF-et, rá bő egy évre pedig visszakéredzkedett, és most is dolgozik azon, hogy elindulhassanak a hiteltárgyalások. "A kormányváltás környékén 263 forint is volt az euró, most annak is örülünk, hogy sikerült 300 forint alá szorítani. Két éve minden hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában volt Magyarország, most mindhárom nagy hitelminősítőnél bóvli, befektetésre nem ajánlott kategóriába tartozik a magyar államadósság."

14:35
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy nyugodtan kortyolgat

Volner János, a Jobbik képviselője azzal kezdi, hogy a szakmai véleményeket figyelmen kívül hagyó kormányzati döntéshozatal valósult meg az elmúlt két évben. Ezért furcsa arról beszélni, hogy a kormány nemzeti együttműködési rendszert működtet, emeli ki.

Matolcsy a kérdések közben nyugodtan iszogatja az ásványvizét, néha-néha jegyzetel.

14:38
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Volner: Az 1,2 millió szegény a nagy siker?

"Magyarországon most 1,2 millió szegény ember él. A középosztályt kettészakította a kormány" - emeli ki Volner, egyben felteszi a költői kérdést: ez a nagy siker?

14:42
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Scheiring: Ez eddig 2000 milliárdba került

"Több mint 2000 milliárd forintjába került az embereknek az elmúlt két év gazdaságpolitikája" - állítja Scheiring Gábor, az LMP képviselője. A fiatalok 40 százaléka el akarja hagyni az országot, nő a létminimum alatt élők száma, a vállalkozások terhét a nagymértékű minimálbéremelés növelte, a reálkeresetek 2011 április és 2012 áprilisa között 4 százalékkal csökkentek, a devizahiteleseknél a nem fizetők aránya egyre csak nő. "Nem lehet azt kijelenteni, hogy megérte ez a 2000 milliárd forint."

Scheiring azt is kifejti, hogy a 2000 milliárd úgy áll össze, hogy a Közgép nyeresége 3 milliárd forint, a mezőgazdasági támogatások a földosztásnál 6,5 milliárd forint, Kossuth tér felújítása 20 milliárd forint, a debreceni és a Fradi-stadion több mint 25 milliárd forint, a Mol-részvényeken elszenvedett veszteség 200 milliárd, a magas kamatok miatti többletkiadás 1200 milliárd forint, a nyugdíjvagyon államosításán elszenvedett veszteség 198 milliárd forint veszteséget jelent.

14:48
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Fidesz: A nyugdíjakhoz nem kellett nyúlni

Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője, szóvivője kap szót. "Mondja meg kérem, miniszter úr, hol sérültek érdekek, amikor helyre állította a kormány az államháztartási egyensúlyt." Selmeczi újabb alákérdéssel folytatja: Lehetett volna másként is csökkenti a költségvetési hiányt?

Márton Attila Fidesz-képviselő is fényezi az Orbán-kormányt. "Bár súlyos örökséget kapott a kormány, de nem kellett a béreket, nyugdíjakat csökkenteni, és ki lehetett szabadítani a devizahiteleseket az adósságcsapdából."

14:49
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy újságot olvas

Matolcsy valamilyen újságot olvas, miközben fideszesek és ellenzéki képviselők védik, illetve kritizálják.

14:55
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP egy "tévedtemet" vár

"Nem érdemelne meg egy "Tévedtem" szót az egykulcsos személyi jövedelemadó?" - kérdezi Tukacs István szocialista honatya Matolcsytól, arra utalva, hogy 500 milliárd forintos lyukat ütött a költségvetésen a 2011 elején bevezetett, 16 százalékos szja-rendszer, miközben a gazdaságot, a lakossági fogyasztást nem pörgette fel.

"Én sok sikert kívánok önnek ahhoz, amit a frakciója most javasol önöknek, de ne feledje, óriási területi különbségek vannak Magyarországon, a keleti országrészben nem azért nagyobb a munkanélküliség, mert nem akarnak dolgozni az emberek, hanem mert nincs munkahely. Ez pedig növekedési probléma" - vág oda Matolcsynak Tukacs.

A szocialista képviselő azt is kiemeli, hogy az uniós pénzeket akkor fagyasztották be Magyarországgal szemben, amikor a Fidesz-kormányzott. Arról Tukacs elfeledkezett, hogy 2004 óta, vagyis másfél szocialista kormányzati ciklusban uniós szégyenpadon volt Magyarország a magas költségvetési hiány miatt.

15:00
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Jobbik: Tisztára, mint Gyurcsány igazságbeszédei

"Párhuzamot érzek felfedezni a Gyurcsány-kormány szenvedélyes igazságbeszédei és a mostani kormány megnyilatkozásai között" - kezdi hozzászólását Lenhardt Balázs, a Jobbik képviselője.

A politikus szerint nagyon sok devizahiteles van, aki semmit nem érez abból az állítólagos segítségből, amelyet a kormány nekik nyújtott és nyújt Matolcsy elmondása szerint. Közben az egykulcsos adó a tehetős rétegeknek kedvez - hánytorgatja fel Lenhardt. A képviselő a vállalkozásokat is jobban támogatná, kevésnek érzi a társaságiadó-csökkentést.

15:04
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Egy MSZP-s beszél, Matolcsy unja

Elmúlt délután 1 óra, de még javában itt ülnek és beszélnek a honatyák. Most épp Baja Ferenc MSZP-képviselő beszél. Matolcsyt nem hozza lázba, újra újságot olvas.

15:10
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Ha nem lépünk, elszáll a költségvetés

Matolcsy reagál. A miniszter szerint a 2005-2010 közötti konszolidáció kudarc volt, mert szerinte 2010-ben 7 százalék lett volna a költségvetési hiány, ha az Orbán-kormány nem szedi ráncba az államháztartást. Most a 2002 és 2010 közepe közötti gazdaságpolitikának fizetjük az árát, nem pedig az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának következményeit látjuk, hangsúlyozza Matolcsy.

15:14
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Tényleg nagyon nőnek az árak

Az infláció valóban magas Magyarországon, ismeri el Matolcsy, de ennek egy része a forintgyengülésből, másik része a mezőgazdasági árak emeléséből, harmadik része az áfaemelésből, negyedik része az üzemanyagok drágulásából fakad. "Ezek egyszeri hatások" - nyugtat Matolcsy.

15:17
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Pénzügyi támadás közepette állunk

Pénzügyi támadások közepette állunk - mondja Matolcsy, amit szerinte az jelez, hogy a forint időnként, főként az elmúlt közel egy évben többször is érdemben gyengült.

15:20
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

A miniszter védi a sárgacsekk-adót

A Bajnai-kormányhoz képest 2011-ben csökkent az adócentralizáció, 2 százalékponttal, igaz, ez most egy kicsit emelkedik, 1,5 százalékponttal, de összességében, két év alatt még így is csökkenő adóterhelésről beszélhetünk, állítja Matolcsy, aki megvédi a sárgacsekk-adót is, mondván, a pénzügyi szektorban nincs forgalmi adó, most azonban lesz.

"Nem akartuk mi a fogyasztást emelni az egykulcsos adóval, hanem csak szinten akartuk tartani" - védte meg az Orbán-kormány egyik szimbolikus intézkedését Matolcsy. Ez szerinte sikerült is.

15:26
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Leállított S&P-támadásról beszél Matolcsy

A leminősítések egy előre eltervezett pénzügyi támadás részei - állította Matolcsy. Magyarországot meg fogják támadni, jó előre mondta ezt a kormányfő, mert nem a lakosságra és a magyar vállalkozásokra terhelte a kormány a költségvetés rendbetételének árát, emelte ki Matolcsy.

"Tavaly ősszel, novemberben egyik nap leállítottuk a Standard & Poor's hitelminősítő támadását. Ha ezt nem tette volna meg a kormány, nagy baj lett volna." Matolcsy itt valószínűleg arra utalhatott, hogy november közepén ő maga kiadott egy sajtóközleményt, amelyben jelezte, hogy a kormány visszakéredzkedik az IMF-hez. Ha ezt nem tette volna, információink szerint az említett hitelminősítő leminősítette volna két fokozattal Magyarországot. Végül is a leminősítés bekövetkezett, de csak decemberben, és egy fokozattal, igaz, azzal is a bóvli kategóriába került Magyarország.

15:28
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

A kormány nem akarta az embereket terhelni

Az aggódó Selmeczinek is válaszol Matolcsy. "Volt más alternatíva is: a 3000 milliárd forintot, amelybe a költségvetés rendbetétele került, a lakosságra és a magyar cégekre is lehetett volna terhelni. Vagy újabb hitelt felvenni. De nem ezt tette a kormány, mert ezek végzetesek lettek volna" - így Matolcsy.

15:30
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Délután Simor lesz a vendég

A bizottsági ülésnek ez a pontja véget ért. Az ülést késő délután folytatják, de csak a jegybanktörvény vitájával, amelyre Simor Andrást is meghívták. Matolcsy már nem lesz itt. A közvetítésünk véget ért, köszönjük figyelmüket!

15:31
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Mibe került a szabad pálinkafőzés?

"Mibe került a szabad, adómentes pálinkafőzés? Néhány víg estébe" - védte meg Matolcsy az Orbán-kormány egyik első intézkedését, amelyet az Európai Bizottság múlt csütörtökön ítélt uniós jogot sértő lépésnek. Matolcsy ezzel befejezte a reakcióját.

15:50
június 25, 2012
Vágólapra másolva!

Összefoglaló

Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert faggathatták a képviselők a gazdasági bizottság ülésén. Félévente a miniszternek a bizottság rendelkezésére kell állnia, ez a meghallgatás volt ma.

Matolcsy épp a Fidesz-KDNP frakciószövetség üléséről érkezett - kicsit késve -, amelyen a 2013-as költségvetési törvényjavaslat került terítékre. Azon tőle és Orbán Viktor kormányfőtől is azt kérték a kormánypárti képviselők, hogy célzott támogatásokkal javítsa a foglalkoztatást, növekedést a kormány.

A kormány a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a fizikai munkát végző képzetlenek, valamint a szülésről visszatérő kismamák foglalkoztatási helyzetét javítaná valamilyen célzott, akár területenként más és más kedvezményekkel, valamint a mikro- és kisvállalkozások munkahelyteremtését ösztönözné. A részleteket szerdán vitatja meg Rogán Antal, a Fidesz, valamint Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, és Matolcsy.

A bizottsági ülésen a koreográfia a vártnak megfelelően alakult. Matolcsy kritizálta a korábbi kormányokat, mondván, az akkori elhibázott gazdaságpolitika árát kell most megfizeti. Szerinte pénzügyi támadások között kell Magyarországnak élnie, a kormány több támadást is visszavert, az egykulcsos adóval pedig csak szinten akarták tartani a lakossági fogyasztást, és nem növelni akarták, ez pedig szerinte sikerült. Azért is megdicsérte a kormányt, mert az EU visszavonta az uniós támogatások befagyasztására vonatkozó döntését, azzal indokolva, hogy az Orbán-kormány rendbe tette a költségvetést.

Az ellenzéki képviselők viszont azt domborították ki, hogy az országot minden nagy hitelminősítő a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába sorolta, a devizahitelesek közül sokakat nem mentett meg a kormány, a gazdaság vergődik, az árak rendületlenül nőnek, a reálbérek csökkennek, és 27 ezerrel kevesebben dolgoznak most a versenyszférában, mint egy éve, ez pedig azért van, mert a vállalkozások terheit a nagymértékű kikényszerített béremeléssel megnövelte a kormány.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!