<P>Tavaly 5,3 százalékkal bővült a gazdaság</P>

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék 2000 negyedik negyedévében 4,2 százalékkal, az év egészében 5,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A KSH előzetes adatai szerint a fogyasztás 3,5-3,8 százalékkal nőtt tavaly, míg a reálkeresetek emelkedése 2 százalék körüli volt. 2000-ben a lakosság megtakarításai 6,5-7 százalékkal nőttek.
Vágólapra másolva!

A tavalyi éves, 5,3 százalékos gazdasági növekedés megfelel a gazdaságkutatók előzetes várakozásainak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése emlékeztet: a GDP-növekedés 1999 utolsó negyedévében 5,9 százalékos, tavalyelőtt az év egészében 4,4 százalékos volt. Tavaly az első negyedévben 6,6, a második negyedévben 5,8, a harmadik negyedévben 4,5 százalékkal bővült a magyar gazdaság éves összevetésben.

Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján az adatokat értékelve azt mondta: tavaly a legnagyobb mértékben - 18 százalékkal - az ipar termelése nőtt, amiben továbbra is az exportnak volt meghatározó szerepe. Ugyanakkor számottevően, 9 százalékkal bővült a belföldre eladott termékek mennyisége is, ami javította a kis- és középvállalkozások helyzetét.

A mezőgazdaság teljesítményéről szólva Mellár Tamás elmondta, hogy az előzetes terméseredmények szerint gabonából 13 százalékkal, napraforgóból 40 százalékkal takarítottak be kevesebbet 2000-ben, mint 1999-ben. A tavaly decemberi szarvasmarha-állomány 6 százalékkal, a sertésállomány pedig 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A baromfiállomány 18 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A KSH előzetes adatai szerint a fogyasztás 3,5-3,8 százalékkal nőtt tavaly, míg a reálkeresetek emelkedése 2 százalék körüli volt. Az elnök a különbséget azzal magyarázta, hogy a reálkeresetek csak a bérjellegű bevételeket tartalmazzák, ami körülbelül 54 százalékát teszi ki a teljes jövedelemnek.

Tavaly a lakosság tartalékai is nőttek: felhalmozási célokra 6,5-7 százalékkal többet tudott félretenni a lakosság 2000-ben mint egy évvel korábban.

A statisztikai hivatal vezetője beszámolt arról is, hogy tavaly a beruházások volumene egy év alatt 6,5 százalékkal nőtt, és teljesítményértéke folyó áron 2830 milliárd forint volt. Tavaly a negyedik negyedévben a beruházások volumene a szezonálisan kiigazított indexek alapján 10,1 százalékkal, korrekciók nélkül 8,4 százalékkal volt magasabb, mint 1999 azonos időszakában. A harmadik negyedévhez képest, szezonális kiigazítással, 7,1 százalékos volt a növekedés.

Tavalyelőtt 2427,1 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, 5,3 százalékkal többet, mint 1998-ban.

Az MTI által megkérdezett londoni elemzők mindegyike úgy nyilatkozott, hogy a magyar GDP tavalyi növekedése megfelel a várakozásoknak, míg meglepőnek és igen bíztatónak nevezték a beruházások tavalyi negyedik negyedéves élénkülését.

A szakértők az idei magyar növekedési kilátásokat eltérően ítélik meg. Valamennyien egyetértettek abban, hogy az amerikai és az uniós gazdaság csökkenő növekedési üteme lassítja majd a magyar gazdaság bővülését is, de azt különbözőképp ítélték meg, hogy a belföldi kereslet várható bővülése mennyire ellensúlyozhatja a kedvezőtlen nemzetközi tendenciákat. Ennek megfelelően a megkérdezett elemzők 3,5-5 százalékos 2001-es gazdasági növekedésre számítanak.

(MTI)

Ajánlat:

KSH

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Kutatók szerint tavaly 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság
(2001. február 27.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!