<P>Tavaly 5,2 százalékkal bővült a gazdaság</P>

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék (GDP) értéke a tavalyi negyedik negyedévben 4,2 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg tavaly az év egészében 5,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság. A március eleji, előzetes adatok még 5,3 százalékos 2000-es GDP bővülést jeleztek. Tavaly egyedül a mezőgazdaság által termelt hozzáadott érték csökkent, 3,5 százalékkal.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki, végleges tavalyi növekedési adata a március elején közölt előzetes számnál 0,1 százalékponttal alacsonyabb. A hivatal módosította a tavalyi negyedéves GDP-adatokat felét is: az első negyedévi GDP-növekedést 6,6 százalékról 6,5 százalékra, a második negyedévit 5,8 százalékról 5,6 százalékra csökkentette, míg a harmadik és negyedik negyedév adata nem változott. A KSH az eltérést azzal magyarázza, hogy az előzetes adatokat a termelési oldal becsült számai alapján tették közzé, míg a mostani, végleges számok már a felhasználási oldal valós bővülését mutatják.

Tavaly a folyó áron számított GDP értéke 12 900 milliárd forint volt, az egy főre jutó bruttó hazai termék értéke 4940 euró volt az MNB éves átlagárfolyamán számolva.

A termelő ágazatok közül a mezőgazdaság termelése 3,5 százalékkal csökkent 1999-hez képest. Az ipar ágazatai továbbra is átlag feletti ütemben - 9,2 százalékkal - növelték termelésüket. A feldolgozóipar az előző évihez viszonyítva 11,0 százalékkal több bruttó hozzáadott értéket állított elő, ezen belül a gépipar teljesítménye 19,9 százalékkal nőtt. A szolgáltatás ágazatai 2,9 százalékkal termeltek több hozzáadott értéket tavaly, mint 1999-ben, míg a kormányzati szektorhoz tartozó közigazgatás, oktatás és egészségügy teljesítménye 2,3 százalékkal emelkedett.

A KSH adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben a háztartások fogyasztása 3,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, éves szinten pedig 3,3 százalékos volt a növekedés.

A gazdaságkutatók számára nem okoztak meglepetést a KSH pénteki, módosított GDP-adatai. Hegedűs Miklós, a GKI ügyvezető igazgatója a több mint 3 százalékos mezőgazdasági GDP-csökkenést mellbevágó adatnak nevezte. Elmondta: tavaly az energiaárak drasztikus emelkedése miatti cserearányromlás a belföldön felhasználható jövedelmeket 1-2 százalékponttal csökkentette a megtermelt GDP-hez képest.

Lóránt Károly, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet közgazdasági és elemző osztályának vezetője kijelentette: a feldolgozóipar növekedése határozza meg a GDP növekedését, és az ágazat bővülésének negyedévről negyedévre történő lassulása a multinacionális cégek magyarországi befektetéseinek mérséklődését mutatja. A kutató szerint ezt még nem tudja ellensúlyozni az erősödő belföldi gazdaság.

(MTI)

Ajánlat:

KSH

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Tavaly 5,3 százalékkal bővült a gazdaság
(2001. március 1.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!