A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

A várt felével nőtt az infláció Amerikában

Vágólapra másolva!
Novemberben - főleg az energiaárak csökkenése miatt - a várt ütem felével nőtt a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban, újabb jeleként annak, hogy az infláció továbbra sincs jelen kockázati tényezőként az amerikai gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi minisztérium keddi jelentése szerint az árszint átlagosan 0,1 százalékkal nőtt az előző hóról. Az élelmiszerek és energiahordozók nélkül számított magindex 0,2 százalékkal emelkedett. A Dow Jones előzetes konszenzusa mindkét adatra 0,2 százalékos növekedést jósolt.

Októberben 0,3 százalékos átfogó és 0,2 százalékos maginflációt mértek fogyasztói szinten. Az árindexben 6 százalékos súllyal jelenlévő energia-komponens 0,2 százalékkal lett olcsóbb a múlt hónapban; hat hónapja ez volt az első áresés ebben a szegmensben. A benzinárak 0,4 százalékkal csökkentek novemberben.

A 15 százalékos súllyal szerepeltetett élelmiszerkosár ugyanakkor 0,3 százalékkal drágult az októberi 0,1 százalékos áremelkedés után. Az inflációs nyomás szinte teljes hiányára már a termelői szintű árindex is utalt: a múlt pénteken közölt nagybani szintű novemberi árindex a várt stagnálás helyett 0,4 százalékkal esett, és a maginflációs termelői index is 0,3 százalékkal csökkent az előző hóról.

Ezt kihasználva az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve novemberben a vártnál nagyobb mértékben, 50 bázisponttal 1,25 százalékra, csaknem fél évszázados mélypontra csökkentette irányadó egynapos kamatát. A bank azt megelőzően 11 menetben a tavaly januári 6,5 százalékról 1,75 százalékra szállította le irányadó kamatát az amerikai gazdaság megtorpanása, majd recesszióba fordulása láttán. December 10-i legutóbbi ülésén a Fed már nem változtatott az 1,25 százalékos irányadó kamaton.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!