Iraki dollármilliókat fagyasztott be Ausztria

Vágólapra másolva!
Mintegy 46 millió dollár iraki vagyont fagyasztottak be eddig Ausztriában az amerikai pénzügyminisztérium két héttel ezelőtti felkérése nyomán - közölte a Format című politikai hetilap pénteken. Közben a bécsi hatóságok úgy értesültek, hogy Ausztriában élő irakiaknak havonta több ezer dollárt utal át a gyanúsítottak listáján szereplő két bank, a Rafdain és a Rasid.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzügyminisztérium az iraki vagyonok befagyasztására vonatkozó felkéréshez mellékelt egy listát, amelyen a gyanúsítottak között számos vállalat és magánszemély mellett az iraki állami olajtársaság, a jegybank, valamint a két legnagyobb állami hitelintézet is szerepelt.

A bécsi bűnügyi hatóságok információi szerint Ausztriában élő irakiaknak havonta több ezer dolláros összegeket utal át a gyanúsítottak listáján is szereplő két állami pénzintézet, a Rafdain és a Rasid bank. Az osztrák nyomozók nem zárják ki, hogy ezek az átutalások titkosszolgálati emberek fizetései.

A Format szerint Irak bécsi nagykövetsége Irak európai akcióinak központja lehet. Ezt azzal bizonyítja a lap, hogy egy kémkedés miatt március 20-án életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt amerikai tisztnél őrizetbe vételekor a bécsi iraki nagykövetség három munkatársának a nevét találták meg. Ezért az osztrák hatóságok három diplomatát felkértek, hogy 24 órán belül hagyják el Ausztriát. A hivatalos álláspont ugyanakkor az volt, hogy mindössze felkérték Irakot a nagykövetség létszámának nemzetközileg szokásos szintre csökkentésére.

Irak üzleti kapcsolatai Ausztriában

Az iraki rezsimnek egyébként is akadnak üzleti kapcsolatai Ausztriában. Barzan Ibrahim al-Takriti, Szaddám féltestvére a legutóbbi időkig Irak svájci ENSZ-nagyköveteként kezelte azt a pénzt, amelyekhez állítólag úgy jutottak, hogy az éves olajbevételek öt százalékát, összesen mintegy 15 milliárd dollárt sikkasztották el. Ebből nagyobb összegeket fektetett egyebek között a Daimler-Chrysler részvényeibe egy panamai és egy genfi székhelyű cég útján: mindkettő ügyvezetője Alván Aláeddín Huszein, Szaddám bizalmasa. Az osztrák nyomozók szerint ilyen cégek egész hálózata működhet Ausztriában.

A Formatban egy osztrák üzletember magyarázattal szolgált arra a rejtélyre, hogy hogyan jut a Szaddám-klán pénzhez, miközben látszólag az ENSZ átfogóan ellenőrzi az "olajat élelmiszerért" programot. Az illető elmondta, hogy minden üzletet az illetékes iraki minisztériummal kell megkötni, s az előszerződés alapján kell kérni az ENSZ szankciós bizottságának engedélyét, a pénzügyi részt pedig az ENSZ által kijelölt bank útján kell lebonyolítani. Ám az előszerződéshez csak úgy lehet jutni, ha az üzletember kötelezettséget vállal, hogy a megrendelés ellenértékének 10 százalékát átutalja egy bankszámlára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről