A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Egyelőre várni kell a kínai turistákra

Vágólapra másolva!
Az első szervezett turistacsoport januári látogatása óta nagyon kevés turistavízummal rendelkező kínai vendég érkezett Magyarországra, amit a szakemberek elsősorban az utazási kultúra fejletlenségével és a tájékozatlansággal magyaráznak. Üzletemberek, különféle delegációk ugyanakkor érkeznek az országba, ezért a hazai turisztikai szakma bizakodó - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztérium konzuli főosztályának nyilvántartása szerint január elseje és április ötödike között mintegy 50 turistavízumot adtak ki kínai állampolgároknak, de rajtuk kívül üzletemberek is érkeznek Magyarországra, sőt üzleti útnak álcázott turistaútra vagy rokonlátogatásra is van példa.

Az első kínai turistacsoportot Magyarországra utaztató cég vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a kínai utazási irodák folyamatosan érdeklődnek Magyarország iránt, de az ajánlatkérések főként az őszi időszakra szólnak. Szakemberek szerint a lassúság oka elsősorban a kínaiak utazási szokásaiban keresendő, a hosszú bezártság miatt ugyanis gyakorlatilag nem lehet utazási kultúráról beszélni, ráadásul az egyébként utazni vágyó kínaiak zöme is alig ismeri Magyarországot és a régiót. A Magyar Turizmus Rt. ezért különböző kiállításokon és road-show-kon próbálja megismertetni az országot a kínai utaztató cégekkel.

A jelenlegi alacsony keresletnek az is oka, hogy a Kína és Magyarország közötti közvetlen légi kapcsolat csak augusztusban áll helyre, míg ezzel szemben például Németországba napi 50 járat érkezik az ázsiai országból - mondta a Magyar Hírlapnak Kelecsényi Ágnes, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgató-helyettese. A helyzeten javíthat, hogy az Európai Unió egésze még idén megkapja az úgynevezett engedélyezett célország státust - amelyet Magyarország egyébként néhány hónapja már megkapott -, ugyanakkor hazánk szempontjából ez némi hátrányt is jelenthet, mivel Magyarország néhány évig még nem része a korlátlan határátlépést lehetővé tevő schengeni zónának, ezért addig külön vízum kell majd. Az országok közötti átjárhatóság pedig komoly feltétele a kínai turisták beutazásának, ugyanis a legtöbben várhatóan több országot is szeretnének felkeresni.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazászervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke elmondta, hogy megítélése szerint akár évekbe is beletelhet, amíg érzékelhetően nő a kínai vendégek száma, akik egyébként főként a várakat, kastélyokat, lovagi játékokat, cirkuszokat nézik meg szívesen, de igénylik a kaszinózási és vásárlási lehetőségeket is - írja a Magyar Hírlap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!