Az olaj iránti keresletcsökkenés nyugtalanítja a termelőket

Vágólapra másolva!
A szeptemberi terrortámadást követően rendkívüli mértékben csökkent az olaj, különösképpen a repülőgép-üzemanyag iránti keresletet - közölte a nemzetközi energiahivatal (IEA).
Vágólapra másolva!

A szervezet jelentése szerint az olajpiaci pangás ez év hátralévő részében, valamint a következő évben is folytatódhat, ami erőteljes túlkínálatot, végül pedig az olajár összeomlását eredményezheti. Az olajpiacon egyébként már a terrortámadást megelőzően is a csökkenő kereslet volt a jellemző, ami különösen Észak-Amerikára igaz.

Az IEA az év utolsó hónapjára 1,1 millió hordóval 76,2 millióra csökkentette keresleti előrejelzését, és a következő évre prognosztizált keresletnövekedést is a felére húzta meg.

A világ nyersolaj-termelésének 40 százalékát adó OPEC jelenleg azon töri a fejét, hogyan vezethetné vissza hetek óta a 22 dolláros OPEC-cél alatt lévő olajárakat a jelenlegi, 21 dollár körüli szintről. Az OPEC csak november 14-én tart legközelebb rendkívüli miniszteri értekezletet Bécsben, de ha kell, előbb is összeülnek - mondta Rodriguez minden kötelezettség nélkül.

A szervezet múlt héten elutasította a termeléscsökkentést, noha ármechanizmusa erre lassacskán lehetőséget adott volna. A termeléscsökkentés elmulasztását Rodriguez most azzal magyarázta, hogy a világgazdaság lassul, miközben az Afganisztán elleni és esetleg más országok ellen is tervezett amerikai légicsapásoknak árfelhajtó hatásuk van, vagyis egy újabb - idén már negyedik - termeléscsökkentés nem szolgálná a stabilitást. A termelés csökkentése persze mindig választási lehetőség - mondta, de hozzátette, hogy a szervezet változatlanul nem döntött arról, hogy mit kellene tenni a jelenleg csökkenő árak láttán.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Az IEA jelentése
(angol nyelven)

Opec

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről