A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Látványos gazdaságromlás várható

Vágólapra másolva!
Az élénkítő célú kormányzati költekezés ellenére 3,5-4 százalékra lassul a gazdaság növekedése a második félévben - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb, kedden ismertetett előrejelzésében. Éves átlagban a növekedés 4 százalék körül várható.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint az idén a külső és a belső egyensúly lényegesen romlik, a beruházások elmaradnak a tervezettől, és az infláció éves, 9,3 százalékos mértéke meghaladja a korrigált kormányzati várakozásokat is. A fiskális politika az idén erőteljes és rejtett expanziót hajt végre. Az államháztartás az idén a GDP 2,7 százalékával élénkíti a belföldi keresletet, ami még a világgazdasági dekonjunktúra körülményei között is indokolatlanul sok a GKI álláspontja szerint.

Vértes András, a GKI Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy várakozásaik szerint a világpolitikai feszültség nem mélyül tovább és az érintett országok köre sem bővül. A világgazdaságban legkorábban a jövő év második felében várható élénkülés, az amerikai gazdaságot azonban addig recesszió, az uniós országokét pedig dekonjunktúra jellemzi.

A GKI szerint a magyar gazdaság ma még látszólagos egyensúlya a következő időszakban nyíltan romlik. Látványos az export lassulása és az ipari termelés visszaesése. Az áruforgalmi deficit 5 milliárd euró körül alakul, amit részben ellensúlyoz az idegenforgalom többlete.

Az év végéig várhatóan jelentősen nő a profitkivonás mértéke, ezért a folyó fizetési mérlegben 2,5 milliárd euró deficit keletkezik a nettó külföldi adósság emelkedése mellett.

Decemberben az infláció a GKI szerint 7,5 százalék körül alakul, majd jövőre az első félévben még további lassulás várható, ám a választásokat követően az árindex nem mérséklődik tovább. A kutatók ugyanis azzal számolnak, hogy ekkor megtörténik az energiaár kiigazítási folyamata, ezért az éves, átlagos, 6,5 százalékos fogyasztói árnövekedéssel megegyező decemberi inflációs mértékre számítanak. Ezt feltételezve várhatóan 2003-ban sem mérséklődik tovább látványosan az áremelkedés üteme.

A kutatóintézet szerint a magyar vállalkozások nemzetközi versenyképessége 2001-2002-ben jelentősen, mintegy 15 százalékkal romlik. A GKI ezért a gazdaság élénkítése szempontjából előnyösnek tartaná az export növekedésének elősegítését, a beruházások és a működőtőke beáramlásának ösztönzését. Ehhez javítani kellene a beruházási környezeten és néhány finomabb adócsökkentés bevezetését is érdemes lenne meggondolni.

A GKI előrejelzése szerint az export az idén 9 százalékkal, jövőre 7 százalékkal nő, miközben az import 2001-ben 11 százalékkal, 2002-ben pedig 9 százalékkal emelkedik. Az ipar teljesítménye várhatóan azonos mértékben, az idén és jövőre is négy százalék körül bővül. A fogyasztás az idén 5 százalékkal, jövőre ehhez hasonló mértékben, 4,5 százalékkal nő, míg a beruházások mindkét évben várhatóan 7 százalékkal emelkednek.

Az MNB 4,5 százalékos, jövő év végi inflációs célkitűzéséről Vértes András elmondta: a piac eddig sem jelezte vissza, hogy reálisnak tartaná ezt az értéket, ami véleménye szerint hiteltelenné teszi a monetáris politikát.

(MTI)

Ajánlat:

GKI

Üzleti Negyed - Makro

Korábban:

Tartósabb lassulásra számít a GKI
(2001. október 1.)

A GKI 8 százalék körüli inflációt vár
(2001. július 2.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!