A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kedvező negyedévet zárt az orosz gazdaság

Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaság és a költségvetés is bíztató mérleggel zárta az idei első negyedévet: a GDP 4,2 százalékkal, az ipari termelés 4,1 bővült 2000 hasonló időszakához képest, a büdzsé pedig 49,2 milliárd rubeles (29 rubel/dollár) többlettel zárt január-márciusban.
Vágólapra másolva!

Az orosz pénzügyi tárca az első negyedévi költségvetés megvalósítása kapcsán terjesztette adatait a pénteki kormányülés elé. Mihail Kaszjanov miniszterelnök elismerően méltatta az eredményeket, de figyelmeztetett, hogy az első negyedévi, átlagosan 7,2 százalékos kumulált infláció veszélyes. Erre az évre 12-14 százalékos pénzromlással számolt a költségvetési tervezet.

Az orosz külkereskedelmi forgalom az első negyedévben 36,1 milliárd dollár volt a tavalyi első negyedévi 34 milliárd dollár helyett, és Moszkva számára kedvező a mérleg: a 14,6 milliárd dolláros mérlegtöbblet 1,3 százalékkal nagyobb volt a tavalyi első negyedévinél.

Az eredmények alapján Alekszej Kudrin miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, hangsúlyozta, hogy sem az idén, sem jövőre sem kívánnak IMF-hiteleket felvenni, sőt, még 2003-ban sem lesz szükség a Nemzetközi Valutaalap segítségére az akkor ismét nagyon súlyos adósságtörlesztéshez, ha sikerül ésszerű módon visszafogni a kiadásokat.

Figyelemre méltó, hogy Moszkva január-márciusban egyetlen kopejkát sem hitelezett a Független Államok Közössége országainak, noha a költségvetési előirányzat 994,82 millió rubel (35 millió dollár) volt. Ennek oka, hogy a volt szovjet köztársaságok rossz adósok, nem fizetik az állami kölcsönök kamatait és törlesztőrészleteit. Az orosz költségvetés az első negyedévben 33,5 milliárd rubelt (1,2 milliárd dollárt) költött az államadósság törlesztésére.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!