A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Világbankos nagyüzem Prágában

Vágólapra másolva!
Vasárnap Prágában ülésezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemzetközi pénzpolitikai és pénzügyi bizottsága, előkészítendő az IMF és a Világbank kedden kezdődő közgyűlését a cseh fővárosban.
Vágólapra másolva!

Az interim bizottság helyébe tavaly lépett 24 tagú testület ülésén Gordon Brown brit pénzügyminiszter elnökölt, és a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilizálásáról, a szegénység elleni küzdelemről tanácskoztak. Az értekezleten felszólalt James Wolfesohn, a Világbank elnöke is; úgy vélte, hogy a világgazdaság jelenleg erőteljesen nő, az infláció általában féken tartott, a világkereskedelem bővül, de vannak jelentős kockázatok is, mindenekelőtt a magas és bizonytalan olajárak.

- A fő áldozatok a nem olajtermelő szegény országok, amelyek a magas olajár és az utóbbi három évben összeomlott mezőgazdasági árak kettős szorítását szenvedik - mondta Wolfensohn, és felhívta a nemzetközi közösséget, hogy egyeztetett fellépéssel kezelje az áringadozások és a szegénység problémáját. Kijelentette, hogy Horst Köhler IMF-vezérigazgató és jómaga eltökélt a legszegényebb országok adósságának könnyítése mellett. Ezt "fontos és sürgős" feladatnak nevezte, de hozzátette, hogy az IMF és a Világbank e téren sem fog konkurenciát támasztani egymásnak.

Előzőleg, szombaton, Prágában ugyancsak tanácskozott a fejlődő országok, a Huszonnégyek csoportja, és nyilatkozatot adtak ki a Hetek pénzügyminiszterei is. A Huszonnégyek tagjai úgy vélték, hogy a magas olajárak, az egymáshoz képest kisiklott valutaárfolyamok és a cserearányromlások erősen károsítják a fejlődő országok fizetési mérlegét.

A Hetek ugyancsak ostorozták a magas olajárakat, de elvetették azt a javaslatot, hogy a jövő héten csúcstalálkozót tartsanak a Hetek és az OPEC vezetői. Üdvözölték az euró árfolyamának nemzetközi támogatását.

(MTI)

Ajánlat:

Nemzetközi Valutaalap (IMF)

Világbank

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!