Újra 250 forint lehet az euró árfolyama

Vágólapra másolva!
A következő hónapokban tovább erősödhet a forint, az euró árfolyama pedig 250 forint közelébe csökkenhet - mondta az [origo]-nak Barcza György az ING Bank elemzője miután szerdán 259,21 forintra csökkent, csütörtökön pedig 260 forint körül alakult az euró árfolyama a bankközi devizapiacon.
Vágólapra másolva!

A piac most árazta be a költségvetés hiányát mérséklő megszorító csomagot és a szereplők megítélése szerint jelentősen csökkentek a megvalósításával kapcsolatos kockázatok - magyarázta a forint szerdai erősödését Barcza György az ING bank makrogazdasági elemzője.

A pénzügyi szakember szerint korábban jelentős, a forint gyengülésére spekuláló pozíciókat építettek ki befektetők a devizapiacon; mivel számításaik nem jöttek be, ezért leépítették azok nagy részét. Ezt jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank adati szerint piaci szereplők a közelmúltban 60-650 milliárd forintot vásároltak devizáért. Barcza György szerint ennek az összegnek mintegy kétharmadát tehette ki a pozíciók leépítése.

A következő hónapokban folytatódhat a forint további erősödése - véli az ING Bank elemzője. Szerinte Néhány hónap múlva akár 250 forint közelébe is csökkenhet az euró árfolyama a bankközi devizapiacon.

Némileg kevésbé derűlátó Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Szerinte az a legvalószínűbb, hogy a forint a következő hónapokban fenntartja a korábbiakhoz képest viszonylag erős pozícióját és 259-265 forint között ingadozik majd az euró árfolyama. Jövőre pedig 260-270 forint közötti euróárfolyamra számít az elemző.

Az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint két tényező miatt is jelentősen javult a napokban a piaci szereplők hangulata. Egyrészt a költségvetés főbb számainak nyilvánossá válása után a befektetők jobban bíznak a konvergenciaprogram megvalósulásában.

Másrészt egyre világosabb a számukra, hogy vége az amerikai jegybanki alapkamat növekedésének és a következő kamatmódosítás már csökkentés lesz. Ez pedig a magasabb hozamokat produkáló feltörekvő országok piacai felé irányítja a tőke egy részét.

A szerdán féléves csúcsra jutott a forint az euróval szemben. Röviddel 20 óra előtt ugyanis 259,29 forintot ért egy euró, ami 0,47 százalékos forintdrágulás a keddi késő esti szinthez képest. Utoljára május elején találkozhattunk 259 körüli forint/euró árfolyammal. Szerdán más közép-európai devizák árfolyama is erősödött, a cseh korona két és fél havi, a lengyel zloty öt és fél havi csúcsra emelkedett az euróval szemben.

Csütörtökön reggel egy átmeneti forintgyengülés volt és 260,70 forintig is erősödött az euró, mely összefüggésben lehet a Fitch Ratings szerdai a magyar költségvetési pálya kockázataira figyelmeztető közleményével. Délben az eurót 259,62/260,01 forintos a dollárt 203,34/203,73 forintos áron jegyezték. Közvetlenül egy óra előtt azonban hirtelen gyengült a forint és az euró árfolyama 260 forint fölé emelekdett. Délután négy órakor az eurót 260,45/260,75, a dollárt 203,92/204,24 forntos áron jegyezték.

Február 28-a óta nem látott 4,56 százalékos szintre esett a szerdán az amerikai 10 éves állampapírok hozama. Ez nyolc hónapos minimumot jelent, amely kedvező a fejlődő piacok számára. Így nem csoda, hogy az elmúlt időszakban ismét erősödik a kötvény-, illetve devizapiaci spekulánsok kockázatvállalási hajlandósága.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a magas kamatprémiumot kínáló országok kötvényei megúszhatják az újabb tőkekiáramlást. Így nem csoda, hogy az elmúlt hetekben a forint árfolyama is jelentősen erősödött. A 260 euró/forintos szinteknek, a Fitch jelentésének köszönhetően az állampapírpiacon is a vevők vannak túlsúlyban.

Csökkent is a hozam a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukción csütörtökön. Az Államadósság Kezelő Központ által felajánlott 40 milliárd forintnyi 12 hónapos kincstárjegyre több mint 105 milliárd forint értékű jegyzés érkezett, amiből a kincstár 40 milliárd forintnyit fogadott el.

Az aukción 8,24 százalékos átlaghozam alakult ki, ez a keddi másodpiaci referenciahozamnál 6 bázisponttal, a két héttel korábbi értékesítés átlaghozamánál 22 bázisponttal alacsonyabb. A legalacsonyabb elfogadott hozam 8,04 százalék, a legmagasabb 8,28 százalék volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!