A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Több mint 10 százalékkal nőtt az ipari temelés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés októberben az előző év októberéhez képest 10,6 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A feldolgozóipar minden alágában növekedést regisztráltak, legnagyobb mértékben a gép, berendezés gyártása bővült.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index októberben 0,7 százalékkal emelkedett. A termelés volumene az év első tíz hónapjában 10,2 százalékkal haladta meg a 2005 azonos időszakit. Az adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.

Az idén az első tíz hónapban az ipari export 14,1 százalékkal, októberben 17,2 százalékkal volt magasabb a 2005 azonos időszakinál. Az októberi exportteljesítmény kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipari kivitel több mint négytizedét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 14 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari kivitelből közel egynegyeddel részesülő járműgyártás 23,1 százalékkal növelte külpiaci eladásait. Az ipar január-októberi belföldi értékesítése 5,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Októberben a bányászat és a feldolgozóipar termelése egyaránt 12 százalékkal emelkedett 2005 októberéhez képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 2,2 százalékkal elmaradt a bázistól, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás miatt.

A feldolgozóipar minden alágában növekedést regisztráltak. A legnagyobb mértékben, 18,9 százalékkal a feldolgozóipari termelés 5 százalékát adó gép, berendezés gyártása bővült. A tartós növekedést az alág rendelésmutatói is alátámasztják. Számottevően, 17,9 százalékkal bővült a gumi-, műanyag termék gyártása is, elsősorban a belföldi eladások élénkülése hatására.

Hasonlóan az előző hónaphoz, a feldolgozóipari termelés majdnem egyhatodát adó járműgyártás termelése 16,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari termelés közel egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása 16 százalékkal nőtt. A legnagyobb súlyú alág teljesítményéhez elsősorban az iroda-, számítógépek, valamint a híradás-technikai termékek, készülékek gyártásának átlagon felüli termelése járult hozzá.

Folytatva az idei növekvő tendenciát, a fémalapanyag-, fémfeldolgozásitermék-gyártás volumene 15,9 százalékkal nőtt, elsősorban a vas-, acél- és alumíniumgyártás felfutása miatt. Kéthavi visszaesés után szerényebb mértékű, 6,6 százalékos volumenbővülést mértek a kisebb súlyú vegyi anyag, termék gyártásban. A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártás 2,3 százalékkal növekedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!