Csökkenéssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 222,16 pontos csökkenéssel, 23 843,87 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékhez képest ez 0,92 százalékos gyengülés. További csökkenés várható pénteken a budapesti részvénypiacon, folytatva az előző napi visszaesést.
Vágólapra másolva!

Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzőjének várakozása szerint pénteken is lefelé tarthat a piac. Indoklásként elmondta, hogy az amerikai piacok veszteséggel zártak a profitrealizálások és a vártnál gyengébb vállalati eredmények miatt, és gyengülést mutattak az ázsiai feltörekvő piaci indexek is. A szakértő szerint a jelek arra utalnak, hogy megfordult a globális optimista hangulat.

A vezető papírok közül talán a Magyar Telekom tarthatja magát, a Molra viszont rossz hatással lehet az olajár csökkenése. A csütörtökön nagy veszteséget elszenvedett gyógyszeripari részvényeknél pedig nagy kérdés, hogy folytatódik-e az esés - fejtette ki az elemző.

A BUX csütörtökön 151,90 pontos, 0,63 százalékos eséssel 24 066,03 ponton zárt. A részvénypiac 39,4 milliárd forintos forgalmának felét az OTP részvények kereskedése adta. A vezető részvények közül erősödött a Mol és a Magyar Telekom, tovább estek a gyógyszerrészvények, gyengült az OTP is.

Tovább gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon pénteken, az eurót fél tíz körül 256,70/80 forinton jegyezték, szemben a csütörtök délutáni 254,60/80 forinttal.

Csütörtökön késő délután 257 forint fölött is járt az euró árfolyama, és pénteken reggel is 257,25 forintról indult a kereskedés. A régió valutáit hasonló gyengülés jellemzi - mondták el devizapiaci kereskedők.

A piacon a nap folyamán nem számítanak a forint jelentősebb erősödésére, a gyengülésnek viszont a 257,75-ös ellenállási szint szabhat határt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről