A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Apad a patikák forgalma

Vágólapra másolva!
Az április elsejei, csaknem ezer készítmény árcsökkenését jelentő változást nem érzékelték még a patikákban. A gyógyszertárakban azt mondták: a sorban állás főként azért maradt el, mert többnyire a krónikus betegségekben szenvedők orvosságainak ára lett kedvezőbb, ezekből viszont mindenki tartalékol otthon és csak akkor vásárol, ha elfogy a házi készlet - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium gyógyszerpiacot érintő intézkedései nyomán a patikákban az év eleje óta folyamatosan csökken a forgalom. A nagyobb gyógyszertárak bevételkiesése akár a több millió forintot is elérheti havonta. Nagyobb ingadozást az egy-egy bejelentés hírére kitörő felvásárlási láz okoz, ám ez csak néhány napig, illetve a raktárkészletek erejéig tart.

Az egészségügyi reform első, jelentős lépéseként tudatos gyógyszerfogyasztásra próbálták ösztönözni a lakosságot, ennek érdekében jelentősen csökkentették a gyógyszerár-támogatási kulcsokat. Az eddigi 90 helyett 85, a 70 helyett 55, az 50 helyett 25 százalékot áll az egészségbiztosító.

A Magyar Gyógyszerész Kamara számításai szerint az eddig 90 százalékos támogatotti körbe tartozó medicinákért átlagosan 40 százalékkal kell többet fizetni, a korábbi 70 százalékosok 50 százalékkal drágulnak, míg az 50 százalékos támogatást élvezők ára ezután akár a régi duplája is lehet.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke úgy véli, az egészségügyi kormányzat a gyógyszerpiacot és az ágazat egészét "jégmezőre vitte". Horváth Tamás szerint az a legnagyobb probléma, hogy kiszámíthatatlanná és kapaszkodó nélkülivé vált az ellátás.

Ezekre a kiszámíthatatlan változásokra nem lehet felkészülni - hangoztatja a kamara vezetője, aki szerint az egészségügyi kormányzat nem, vagy nem megfelelően kommunikálja a gyógyszerellátásban várható változásokat a lakosság felé.

Példaként az állami ártámogatások lefaragását említette, amelynek következményét a betegek úgy értelmezhették, mintha a gyártó emelte volna az árakat, a valóságban viszont a gyógyszerkassza hiányát próbálják az emberekkel pótoltatni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!