Idén megdőlhet a 300 forintos benzincsúcs

Vágólapra másolva!
A megnyugtató januári 50 dollár után jelenleg megint 70 dollár közelében van az olaj hordónkénti ára, az elmúlt időben több elemző emelte az idénre vonatkozó olajárbecslését. A növekvő fogyasztás mellett az exportálókat tömörítő OPEC nem hajlandó növelni kitermelését: felkészülhetünk a 300 forintnál drágább benzinre.
Vágólapra másolva!

A trópusi viharok, a növekvő benzinfogyasztás és a nigériai nyersolajkészletek károsodása miatt idén a kőolaj hordónkénti ára elérheti a 80 dollárt is, az átlagos ár azonban 66,20 dollár körül lesz - idézi az iráni nemzeti olajtársaság helyettes igazgatóját, Mohamed Ali Khatibit a Reuters. Khatibi szerint az olyan viharok, mint a Gonu néven a múlt héten megismert ciklon - amely Irán déli részét pusztította, és szétrombolta a közeli Omán olajexportját - "segíthet" az árat 80 dollár közelébe hajtani. A Wall Streeten egyébként erre az évre hordónkénti 62 dollárral számolnak, 2008-ban pedig 55 dolláros olajat várnak.

Vannak ugyanakkor olyan várakozások is, hogy az amerikai készletek a közeljövőben növekedni fognak, ami az árakat lefelé mozdíthatja. (A világ legnagyobb olajfelhasználójának számító USA üzemanyag-fogyasztása júniustól augusztusig tetőzik, amint a nyári vakációk megnövelik az utakon futó autók számát.) A világgazdaság esetleges magas kamatokkal való csillapítása is az olajfogyasztás, így az árak csökkenését hozhatja. A piac éles szemmel figyeli a kitermelői és finomítói kapacitásokba való beruházásokat is, ha ezekben növekedést tapasztalnak, az szintén az árcsökkenés felé hat. A kőolajárakat azonban sokkal erősebben befolyásolják a nigériai események, mivel ez Afrika legnagyobb olajtermelője, és az iráni fejlemények, hiszen Irán az OPEC második számú termelője. A nigériai érdekeltséggel rendelkező Royal Dutch Shell sem tudja jelenleg, hogy mikor állhat vissza kapacitása a régi szintre az afrikai országban. Iránnak a Nyugattal folytatott nukleáris vitája szintén árfelhajtó tényezőként jelentkezik idén.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Szaúd-Arábia, a legnagyobb olajexportőr már bejelentette, hogy kitermelését nem emeli az OPEC által meghatározott kvóta fölé. Irán olajminisztere, Kazem Vaziri-Hamaneh szerint kimondottan magas és "kényelmes" szinten állnak a kereskedelmi olajkészletek az Egyesült Államokban, a drágulást inkább a finomított készletek szűkössége okozza - számol be a Reuters. Az ázsiai olaj és gázkonferencián résztvevő iráni miniszter egy, a 80 dolláros olaj lehetőségét firtató kérdésre azt válaszolta, jelenleg nem tudják megjósolni, mi történik az árakkal. Vaziri-Hamaneh arról is beszélt, hogy Irán megbeszéléseket folytat egy Kínában építendő stratégiai nyersolajtárolóról, és hogy finomítók építéséről tárgyal több ázsiai országban. A miniszter szerint a tervezett olajipari megaprojektek finanszírozása miatt Irán nem aggódik, a teheráni nukleáris program miatti nyugati gazdasági embargó ellenére sem. A közel-keleti ország olajminisztere azzal igyekezett nyugtatni a piacot, hogy az ország nyersolaj-kitermelése a jelenlegi napi 4,3 millió hordóról 2014-re várhatóan 5,3 millióra nő majd.

Csak több ne legyen

Néhány hónapja még az volt az elemzői konszenzus, hogy az idei átlagos olajárak valamivel kedvezőbben alakulnak, mint a tavalyi 65 dolláros szint - mondta el az [origo] érdeklődésére Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Májusig ez a jóslat teljesült, hiszen kisebb-nagyobb ingadozás mellett a nyersolaj hordónkénti ára 60-62 dollár körül alakult, az utóbbi időben azonban magasabb szinten, 65-70 dollár között mozognak az árak. Ezek után azonban a szakértő már nem biztos benne, hogy az olaj 2007-es átlagára a tavalyi alatt marad; inkább úgy fogalmaz, a jelen helyzetből kiindulva az is eredmény lenne, ha az idei olajár nem haladná meg lényegesen az elmúlt évit. Az elemzők azonban továbbra is látnak esélyt a tavalyit meg nem haladó átlagárra.

Forrás: [origo]
Az USA nyáron falja leginkább a benzint

Ami a benzint illeti, a tőzsdei jegyzésárak már most ott állnak, ahol tavaly nyáron a háromszáz forint körüli csúcs idején, ez pedig nem sok jót jelent a következő hónapokra nézve. Hegedűs Miklós szerint valószínű, hogy idén a benzinár átlépi a 300 forintos határt. Az okok között elsősorban a nyári turistaszezon beindulása, a szintén ilyenkor jelentkező áruszállítási csúcs és a világgazdaság (azon belül is főleg a feltörekvők) továbbra is erős növekedése említhető. Összességében tehát hasonló trend várható, mint tavaly, némileg magasabb tetőzéssel. További, nem számítható politikai, gazdasági, időjárási történések azonban még rá is húzhatnak erre; Magyarországon pedig a forint esetleges gyengülése járulhat hozzá a benzin drágulásához - mondta Hegedűs Miklós.

Bűnös bio?

Az OPEC olajkartell vezetője szerint a bioüzemanyagokba való befektetés "a plafonig repítheti az árakat" - számol be a Financial Times. A feltevés szerint a bioüzemanyagok növekvő használata miatt az OPEC tagországai esetleg kevesebbet fektetnek majd új kitermelő kapacitások fejlesztésébe. A vezető szerint, ahogyan a fogyasztó országok az ellátásbiztonságot tartják az egyik legfontosabbnak, úgy a termelő országoknak a felvevő piac biztonsága ugyanolyan fontos szempont. Az OPEC egyébként a világ olajtermelésének mintegy 40 százalékát irányítja. A figyelmeztetés éppen egybeesett a G8 múlt heti tárgyalásaival, amelynek egyik legfontosabb témája az energia ügye és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről