Kevesebben számítanak az árak növekedésére

Vágólapra másolva!
Rövid távon valamelyest jobbak a lakosság várakozásai a decemberinél, ötéves távlatban azonban kevesebben számítanak javulásra. A legtöbben kisebb inflációt várnak, mint fél éve - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A lakosság nagyobb része kielégítőnek tartja a jelenlegi anyagi helyzetét, s optimistán tekint a jövő elé is - derül ki a GfK Hungária és a Budapesti Corvinus Egyetem közös felméréséből. A komplex fogyasztói bizalmi index júniusban több mint 15 pontot javult a tavaly decemberi mélyponthoz képest, és 158,6 pontos értéket ért el.

A legnagyobb mértékben a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozások lettek jobbak (hat ponttal), de a jelenlegi anyagi helyzetnek az előző év fényében történő megítélése is javult, s növekedett a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság is (egy százalékponttal).

Az ország gazdasági helyzetére vonatkozó várakozások rövid távon optimistábbak: egy százalékpontnyi emelkedés tapasztalható 2006 decemberéhez képest); ötéves távlatban azonban, a márciusi 55 százalékhoz képest a megkérdezetteknek már csak 49 százaléka véli úgy, hogy jobb lesz a helyzet.

Kilenc százalékpontot esett azoknak a száma is, akik egy év távlatában növekvő árakra számítanak: ez a csoport most 78 százalékos arányt képvisel. A megkérdezettek átlagosan 8,9 százalékos inflációval számolnak, ez szintén javulás a decemberi 12 százalékos prognózisukhoz képest - áll a Világgazdaságban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!