A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kerekes György: Csökkenni fog a bankok száma

Vágólapra másolva!
Megjósolni aligha lehetett volna a csődöt, de voltak árulkodó jelek - mondta a Postabank-botrányról a Vendégszobában a Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach főszerkesztője, Kerekes György. A hazai pénzügyi intézményrendszer egyik avatott ismerőjét olvasóink az által szerkesztett kiadvány mellett a magyar gazdaság helyzetéről is kérdezték.
Vágólapra másolva!

Szívélyesen üdvözlök mindenkit, Kerekes György vagyok, a Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach főszerkesztője, valamint a Penzportal.hu, a Szabadsuli.hu, valamint az E-almanach.hu főszerkesztője. Ennek megfelelően elsősorban a pénzügyi intézményrendszerrel foglalkozom, valamint a Szabadsuli projekt keretében az interneten kerekasztal formában működő oktatással.

Ki, mikor és hogyan találta ki, hogy pénzügyi almanachot kell készíteni? [hüjevagyok2]
- A pénzügyi almanachok már a háború előtt is megjelentek egészen 1938-ig, s mi 1990-ben, nem sokkal a kétszintű bankrendszer elindulását követően kezdtük meg az almanach megjelentetését. A kezdetekkor - 17 évvel ezelőtt - Pulai Miklóssal beszélgettünk arról, hogy a teljes hazai pénzügyi intézményrendszert egy kiadványban kéne megjelentetni. Az 1990 tavaszán megjelenő első évfolyam még egy 300 oldalas, vékony könyv volt, amely aztán többkötetessé vált az évek során.

A mai információdömpingben mennyire van igény egy almanach-típusú kiadványra? [hali74]
- A pénzügyi almanachok, ahogy említettem a pénzügyi intézményrendszer egészét kívánják átfogni. Az almanach mindig két közgyűlés közötti időszak történéseit mutatja be, és több fő része van. Az impresszum típusú információk között megjelennek az elérhetőség, a menedzsment, a tulajdonosi struktúra adatai, a második nagy rész foglalkozik a mérlegadatokkal, valamint olyan jellemző mutatókkal, amelyek az intézmény több évi működéséről adnak speciális keresztmetszetet. További részek foglalkoznak a tevékenység és a jövőbeni elképzelések bemutatásával, ezek a stratégiai részek nagyon érdekesek a kiadványban, hiszen bemutatják a társaságok elképzeléseit a piaci működésről. A negyedik fő rész fiókokkal és különböző kapcsolódó intézményekkel foglalkozik. Összefoglalva, az almanach a teljes piacról kíván információkat nyújtani, míg az internet egy-egy társaság gyors megkeresésében nagyon hatékony.

Miért olyan drága ez a könyv? [közös silvester?]
- A könyv összeállításában nagyon sok belsős és külsős kolléga vesz részt körülbelül kilenc hónapon keresztül. Minden adatot és információt ellenőriznünk kell, a technológia során még az ellenőrzéseket is kontrolláljuk. Egy pont vagy egy vessző a magyar vagy az angol kiadásban más-más nagyságrendet jelöl, ezért a kiadvány nagyon sok élőmunka-ráfordítással készül. És mint tudjuk, az élőmunka az egyik legdrágább működési tényező közé tartozik. Egyébként folyamatosan próbáljuk leszorítani a költségeket, az elmúlt 3 évben nem emeltük a kiadvány árat.

Miért van az, hogy bizonyos cégekről sok, másokról kevés adat van a könyvben? Nem kellene egységesíteni? Legalább egy minimális szinten? [berci26]
- Úgy gondolom, nemcsak minimális szinten van egységesítve, hanem az egyes köteteken végigvonul egy egységesített szerkezet, amely természetesen a különböző intézménytípusok esetében eltérő kell, hogy legyen. Mint minden gyűjteményes mű esetében, az almanachban is vannak olyan szervezetek, amelyek csak minimális adatokkal és információkkal kívánnak megjelenni, de azért a döntő többség teljes információs anyaggal jelenik meg. A minimális megjelenés oka sok esetben átszervezéssel, átalakítással magyarázható. És természetesen vannak, akik nem könyvpártiak, hanem inkább a klaviatúrát teszik éjszaka a párnájuk alá.

Van-e online változata az almanachnak, és az nyilvános-e? [kuksi51]
- Igen, a könyv mellett elkészítettük az online változatot (www.e-almanach.hu), ez teljesen nyilvános. Ezen a felületen több mint 60 intézménytípust mutatunk be alapadatokkal - az intézményrendszer szereplőit kivétel nélkül. Jelenleg dolgozunk azon, hogy az egyes társaságok ne csak alapadatokkal, hanem valamivel részletesebben is megjelenhessenek. Ennek a felületnek az erőssége a teljesség, aminek érdekében a heti felelős szerkesztő naponta többször is korrigálja az adatokat és az információkat. Emellett e felületen vállalati híreket is megjelentetünk a pénzügyi vállalkozásokról. Mintegy 2200 pénzügyi szervezet található meg itt azok érdekképviseleteivel, szövetségeivel együtt. Ez ma Magyarországon a legteljesebb pénzügyi intézményi nyilvántartás, amelyben az egyes szervezetek két kattintással érhetők el.

Hány példányban megy el az almanach, és mit csinálnak a megmaradókkal? [kacsamaci58]
- Erről csak körülbelüli adatokat tudok mondani: a magyar nyelvű változat ezres, míg az angol nyelvű százas nagyságrendben jelenik meg. Ami marad belőle, azt nonprofit szervezeteknek vagy egyetemeknek tiszteletpéldányként küldjük el. Ugyanezt tesszük az angol nyelvű változattal.

Nyereséges vagy veszteséges tevékenység a pénzügyi almanach kiadása? [titán29]
- Pozitív nullszaldós. Cégünk számára azért nagyon fontos a kiadás, mert üzletmenetünk szorosan kapcsolódik a pénzügyi intézményrendszerhez, és mivel az intézményekkel 17 éve foglalkozunk, nagyon pontosan ismerjük azok kialakulását, fúzióit vagy kivonulásait a piacról.

Utólag ciki vagy dicsőség, hogy az almanach összeállításában évekig közreműködött Bácskai Tamás? [titán29]
- A cikit elég nehéz értelmezni. Bácskai professzor sokat segített a könyv kialakításának időszakában. Azt, hogy kiben hány ember él, azt sokszor az idő tudja csak megmutatni. Én azt gondolom, hogy a bűnt most is egyfajta bűnhődés követte, s a magam részéről a professzort tiszteltem, a másik életéről e fórumon hadd ne fejtsem ki a saját véleményemet.

Megvásárolhatók-e valahol a régi almanchok? Például az első? [titán29]
- A régi almanachok egy része megvásárolható az Euroklub Könyvesboltban, amely stílszerűen, a Bank utca 6. szám alatt található. Az első két-három évfolyam azonban már elfogyott, a szerkesztőség is csak egy-két példánnyal rendelkezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!