A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az USA az oroszokkal üzletel

Vágólapra másolva!
Hivatalos gazdasági párbeszédet indít az Egyesült Államok és Oroszország a mind nagyobb súlyú pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére. A két ország pénteken megállapodást ír alá az orosz uránexport jelentős bővítéséről. A minisztériumok és a magánszektor magas rangú képviselői tavasztól rendszeresen összeülnek, az első tanácskozást Washingtonban tartják.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy Carlos Gutierrez miniszter és Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezetője pénteken Washingtonban aláírja az Egyesült Államokba irányuló, gyengén dúsított urán oroszországi exportját liberalizáló megállapodást.

Az amerikai kormányzat hosszú éveken át korlátozta az atomerőművek fűtőanyagául szolgáló orosz urán szállítását, mivel attól tartott, hogy Oroszország dömpingáron adja a terméket, amivel piaci zavarokat okoz, és ezáltal pénzügyi károkat okoz a világ egyik legnagyobb urándúsítójának, az amerikai USEC cégnek.

Oroszország és az Egyesült Államok 1992-ben állapodott meg arról, hogy milyen mennyiségben szállíthat Oroszország gyengén dúsított uránt az Egyesült Államokba.

Ezt a megállapodást módosítják a felek pénteken. Az új szabályozás alapján a 2011-ben szállítandó 16 559 tonnáról 2020-re 514 279 tonnára emelkedik az Amerikába irányuló orosz urán mennyisége.

Az USEC monopolhelyzetben van az Egyesült Államokban az urándúsítás területén, és ez a cég látja el fűtőanyaggal a világ nukleáris erőműveinek nagy részét. A cég egyedüliként végzi az orosz nukleáris fegyverek hasadó anyagainak újrahasznosítását is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!