A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kína a központi bankokat okolja az infláció miatt

Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) agresszív kamatcsökkentései és a nemzetközi likviditás ezt követő növekedése inflációs problémát okozott és okoz a felzárkózó piacokon, mondta a kínai központi bank elnöke pénteken egy pekingi konferencián. Szerinte a világ központi bankjainak össze kell fogniuk az inflációs veszély kezelésére, amely a gyorsan emelkedő nyersanyagárakban is jelentkezik, illetve oka is az áremelkedésnek.
Vágólapra másolva!

A világ mértékadó központi bankjai közül tulajdonképpen csak a brit központi bank követte ősz óta jelentős kamatcsökkentéssel a Fed példáját, az Európai Központi Bank (EKB) tavaly június óta szilárdan tartja kamatszintjét, azonban az EKB politikája sem alkalmas a vállalati hitelellátás rekord ütemű növekedésének fékezésére. Ezen kívül a nagy központi bankok tavaly december óta nyíltpiaci együttműködéssel igyekeznek enyhíteni a "nem elsőrendű válság" miatt kialakult bankközi likviditáshiányt, egyeztetett, rendkívüli rövid lejáratú refinanszírozási árveréseket hirdetve, és hitelcsere vonalakat megnyitva egymás számára, teszik hozzá elemzők.

Azonban elképzelhető, hogy a kínai panaszra hovatovább kész a válasz: jelenleg minden elemző arra számít, hogy a Fed júniusban nem folytatja a kamatcsökkentést, és idén később kamatemelésbe kezd. Ez a nézet csütörtök óta alakult ki, mióta a hivatalos amerikai statisztika 0,9 százalékra értékelte föl az Egyesült Államok első negyedévi GDP-növekedését, az előző becslésben szerepelt 0,6 százalékról. A tavalyi utolsó negyedben éppen 0,6 százalékkal nőtt az amerikai GDP. Az új amerikai GDP-becslés miatt, a Fed-szigorítás kilátására a dollár erősödött - a hangulat jócskán megfordult azóta, hogy a múlt héten a Fed még rontotta az idei egész évi amerikai gazdasági növekedésre szóló előrejelzését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!