Magas a közép-európai telekom-cégek profitja

Vágólapra másolva!
Továbbra is vonzó marad a kelet-közép-európai volt telekom monopolszolgáltatók árazása - állítják az Erste Bankcsoport szakértői legújabb elemzésükben.
Vágólapra másolva!

Az MTI-hez eljuttatott összeállítás szerint az Erste elemzőinek kedvence a cseh Telefónica, mivel részvényeinek 10 százalék körüli osztaléka az iparág legmagasabb értékei között szerepel. A Magyar Telekom részvényeit felhalmozásra ajánlják, azonban a papír célárát 980 forintról 910 forintra csökkentették.

"A kelet-közép-európai vezető telekom szolgáltatók kiváló profitnövekedést ígérnek: 30-50 százalékkal nagyobb osztalékot és 50-70 százalékkal magasabb hozamot a szabad cash-flow-hoz viszonyítva" - állítja Vera Sutedja, az Erste Bank kelet-közép-európai telekom-piaci elemzője.

A volt monopol szolgáltatók továbbra is domináns szerepet játszanak a belföldi vezetékes és mobilpiacon egyaránt. A vezetékes szolgáltatást illetően az Erste Bank elemzői által figyelemmel kísért országokban ezek a szolgáltatók 2007 júliusában a piac több mint 75 százalékát ellenőrizték.

A vonalas szélessávú szegmensben a volt monopolszolgáltatók piacvezetői részaránya 38 százaléktól (Telefónica O2) 94,5 százalékig (T-Hrvatski Telekom) terjed. A mobilszegmensben piaci részesedésük 33,6 százalék (TP) és 65,5 százalék (Telekom Slovenije) között változik.

A volt monopol szolgáltatók továbbra is határozott piacvezetők maradnak belföldi piacaikon. Ezzel együtt kihívásokkal néznek szembe a bevételeik növelését illetően, amit az a tény is mutat, hogy a 2008-ra szóló kilátásaik meglehetősen visszafogottak. Ezek a szolgáltatók a vezetékes telefónia folyamatos csökkenését mobil-, szélessávú-, és IT-szolgáltatásokból származó bevételekkel ellensúlyozzák. Mivel a bevétel- és profitnövekedést egyre nehezebb fenntartani, fontos a volt monopolszolgáltatók számára, hogy vonzó jövedelmet kínáljanak a részvényeseknek. A Telefónica O2, a Magyar Telekom és T-Hrvatski Telekom 9-10 százalékos osztalékot biztosít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!