Több bankfiók kellene Európában

Vágólapra másolva!
A megfelelő fiókhálózat hiánya anyagi kárt okoz az európai bankoknak, a mobiltelefonos és az internetes banki ügyintézés lehetőségeinek bővülése egyáltalán nem szorította háttérbe a hagyományos bankolást, sőt a meglévő bankfiókok nem tudják kiszolgálni az igényeket - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Booz Allen Hamilton tanácsadó felmérése szerint az európai banki ügyfelek 80 százaléka köti jelzáloghitel-szerződését, illetve intézi számlavezetési ügyeit bankfiókokban, 60 százalékuk köt szívesebben ilyen helyen életbiztosítást, illetve 42 százalékuk általános biztosításának elintézéséhez is inkább megy egy fiókba, mint hogy ügynököket fogadjon a lakásán. Ugyanakkor a német, a brit, a spanyol, a dán és a svájci válaszadók egyöntetű véleménye szerint még mindig túl sokat kell sorban állni a bankfiókokban, igaz, a nyitvatartási időket és a helyiségek atmoszféráját jónak tartják.

A pénzintézeteknek azzal kell számolniuk, hogy spanyol, német és brit ügyfeleik majdnem egyharmada egy héten legalább egyszer felkeresi bankfiókját. Emellett javítaniuk kell az ügyintézők képzését, fel kell készíteniük őket az egyszerű szolgáltatásnál bonyolultabb viselkedési szabályok követésére. A válaszadók ugyanis úgy találták, hogy a személyzet tagjai mosolytalanok, üzletiesek és barátságtalanok. A brit és a spanyol ügyintézők minősültek a legkevésbé, svájci és német kollégáik a leginkább kedvesnek. A svájci tisztviselők tudnak a legpontosabb válaszokat adni az ügyfelek kérdéseire, míg a brit és a spanyol személyzet bizonyult e téren a leggyengébbnek.

Az elmúlt évek tapasztalata az is, hogy bár bankfiókokra szükség van, de nem olyanokra, amelyek kávézóként, internetezőhelyiségként is működnek. Néhány bank korábban tervezett ilyen típusú "megafiókokat", de amikor felmérték ennek költségeit, illetve működtetésük bonyolultságát - például a plusztevékenységeket külső vállalkozóknak kellett volna kiadni -, elálltak az ötlettől - olvasható a Napi Gazdaságban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!