A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Három százalék alatti növekedés várható

Vágólapra másolva!
Nincs lendület a magyar gazdaságban, és ezen a minap bejelentett adómódosítási javaslatok sem változtatnak. Begyűrűzik az európai recesszió, enyhülés csak az uniós támogatásoktól várható.
Vágólapra másolva!

A beruházások területén stagnálásra, a gazdasági növekedésben pedig 3 százalék alatti növekedésre számítanak az MTI által pénteken megkérdezett szakértők.

A KSH pénteken közölt, a beruházások második negyedéves alakulásáról szóló elemzésével kapcsolatban Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elemzője kijelentette: a beruházások volumenének csökkenése jól mutatja, hogy nincs lendület a magyar gazdaságban.

Az elmúlt időszak gyorsuló gazdasági növekedése mögött a nettó exportteljesítmény bővülése, az árukészletek felhalmozódása és a vizitdíj eltörlése miatti több orvos-beteg találkozó áll. Ezek a körülmények azonban nem biztosítanak kellő fedezetet egy nagyobb mértékű, hosszú távú gyorsulásnak - tette hozzá.

Az elemző szerint a csökkenő beruházási hajlandóság és a foglalkoztatottak számának visszaesése miatt a gazdasági növekedés biztosan nem éri el a 3 százalékot 2008-ban. Suppan Gergely szerint a növekedési ütem gyorsítását a kormány új adómódosítási javaslatai sem fogják tudni elérni, mivel azok nem csökkentik jelentősen az állami adóelvonások szintjét.

A pénzintézeti elemző kiemelte, hogy a beruházások növekedésének mértéke a régió környező országaiban általában két számjegyű, sőt nem ritka a 20 százalékos bővülés sem. A magyarországi beruházások összege azonban legfeljebb csak 1 százalék alatti szinten emelkedhet 2008-ban.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője az európai gazdasági recesszió begyűrűzésének első jelét látja a beruházási volumen csökkenésében. A makrogazdasági elemző megjegyezte ugyanakkor, hogy a Hankook gumigyár tavalyi beruházása miatt a beruházási mérték rendkívül magas előző évi második negyedéves bázissal rendelkezik.

Barcza György szerint a beruházási volument elsősorban a magánszektorból érkező befektetések és a feldolgozóipar stagnálása vetette vissza. Az európai uniós támogatások megérkezésétől az elemző azt várja, hogy stagnálásba fordulnak a jelenleg csökkenő állami szektorból érkező befektetések. Ez a gazdasági növekedést akár 1 százalékkal is növelheti 2009-ben - fűzte hozzá Barcza György.

A K&H elemzője szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt csak 2,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés 2008-ban. Barcza György ráadásul azt sem tartja kizártnak, hogy a jelenleg még mögöttünk álló román és bolgár gazdaság 5-10 éven belül utoléri a rendkívül lassan növekvő magyarországit.

A KSH adatai szerint a második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene éves szinten 2,1 százalékkal csökkent az előzetes számítások alapján, az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt, folyó áron a beruházások teljesítményértéke 1026,5 milliárd forint volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!