A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kilencévi átlagprofitját bukta el a Merrill

Vágólapra másolva!
Továbbra is a Merrill Lynch tűnik a másodrendű jelzálogpiacról indult pénzügyi válság legnagyobb vesztesének. A bank a Financial Times szerint másfél év alatt elbukta az 1971 és 2006 között termelt nyeresége egynegyedét.
Vágólapra másolva!

Másfél év alatt elvesztette 36 évi összprofitjának negyedét a Merrill Lynch bankcsoport a globális likviditási válság miatt, a Financial Times pénteken közölt számításai szerint.

A lap által elvégzett kutatás azt mutatta ki, hogy a Merrill Lynch - egyike a legsúlyosabban érintett globális pénzügyi csoportoknak - a hitelválság tavalyi kirobbanása óta több mint 14 milliárd dollár adózás utáni veszteséget szenvedett el, miután 52 milliárd dollárnyi leírást és hitelportfolióhoz köthető veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A cég inflációval kiigazított teljes profittömege az 1971-es tőzsdei bevezetés és 2006 között 56 milliárd dollár körül volt, aminek az elmúlt 18 havi adó utáni veszteség éppen a negyede.

A 2007-ben és az idei első két negyedévben kimutatott 14 milliárd dolláros veszteség a fele volt a Merrill Lynch által a jelen évtized eleje óta elért össznyereségnek - áll a Financial Times pénteki elemzésében.

A történelmi távlatú profittömeghez mérve a Merrill Lynch vesztette a legtöbbet a likviditási válság miatt a Financial Times által vizsgált tíz legnagyobb amerikai és európai bank közül.

A londoni elemzők még most is meglehetősen széles szórással becslik az amerikai másodrendű jelzálogadósi körből kiindult likviditási válság várható globális befektetési banki veszteségeit, ám abban egyetértenek, hogy a végösszeg dollárszázmilliárdokra rúg majd.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő néhány hete Londonban kiadott előrejelzése szerint "legalább" 600 milliárd dollár veszteséget kell leírni a globális pénzügyi szektorban az amerikai másodrendű jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeinek tovagyűrűző nagybani hitelpiaci hatásai miatt.

A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) legutóbbi becslése szerint a következő években a pénzügyi intézményrendszer teljes vesztesége 220 milliárd és 450 milliárd dollár között lehet a másodrendű jelzálog-követeléseket is tartalmazó befektetési portfoliók értékvesztése miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!