A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kína eltörli a részvényadót

Vágólapra másolva!
A nemzetközi pénzügyi válság leültette a kínai részvénypiacokat, a vezető piac, a sanghaji tőzsde részvényindexe szeptemberben már 20 százalékot esett, és csütörtökre 22 havi mélypontját érte el az értéke. A kínai kormányzat csütörtökön ezért bejelentette: a részvényvásárlások után fizetendő adót eltörli péntektől.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés hatása egyelőre bizonytalannak látszik, tekintettel arra, hogy az adó a vásárolt érték 0,1 százaléka, és a kormányzat nem nyúl a részvényeladások hasonló nagyságú adójához. Az illetékbélyegként lerovandó adóhoz legutóbb áprilisban nyúlt a kínai kormány, akkor csökkentette 0,3 százalékról 0,1 százalékra, akkor is a részvénypiac felpezsdítésének szándékával.

A kormány által ellenőrzött egyik beruházási ügynökség a tőzsde felpörgetését és stabilitását azzal kívánja támogatni, hogy - mint csütörtökön bejelentette - kínai vállalati részvényeket vásárol fel. A Reuters hírügynökség jelentése szerint ebben csatlakozik hozzá az állami vagyonalap, amely viszont három kínai állami nagybank részvényeit vásárolja, árfolyamuk emelése érdekében. Ezek ugyanis az amerikai Lehman Brothers csődbemenetele hírétől a mélybe zuhantak.

A vagyonalap részvényvásárlásainak bejelentése már csütörtökön emelte a kínai bankok papírjainak jegyzéseit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!