Hirtelen forinterősödést hozott a jegybanki egyezség

Vágólapra másolva!
Az euró jegyzése a korábbi 270 forint feletti tartományból 264-265 forintra, majd némi liftezés után átmenetileg 262 alá süllyedt, miután a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, az eurólikviditás növelése érdekében megállapodást kötött az Európai Központi Bankkal.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Központi Bank (EKB) megállapodást kötött, amelynek értelmében a magyar jegybanknak lehetősége van arra, hogy 5 milliárd euró értékhatárig hitelt vegyen fel - tájékoztatott az MNB csütörtökön. Ez a közlemény szerint támogatást biztosít az MNB nyílt piaci műveleteihez.

A lépésre, amellyel az EKB gyakorlatilag belép a magyar piacra, azért volt szükség, mert a magyar bankrendszerben hiány alakult ki az európai fizetőeszközből. Az EKB-val kötött megállapodásnak köszönhetően az MNB-nek lehetősége nyílik arra, hogy ne a saját tartalékaiból, hanem az említett hitelből bővítse az eurólikviditást a magyar bankrendszerben.

A Commerzbank piaci kommentárja szerint az bankrendszer illikviditásának megszüntetését célzó kölcsönlehetőség pozitív fejlemény, bár a mostani bizalomhiányos és rendkívül ideges hangulatban kérdés, hogy az intézkedés megnyugatatja-e a piacot.

A magyar deviza mindenesetre a bejelentés publikálása után hirtelen erősödött, a korábbi 270 forint feletti szintről 264-265 forint közötti sávba süllyedt az euró kurzusa. Kásőbb korrigált az euró, a jegyzés 266 forint felett is járt, negyed tizenkettő körül már 261,40 volt, aztán délután fél négyre visszaugrott 266 fölé - igazodva az elmúlt napok hektikusságához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!