Szűk sávban mozog a forint

Vágólapra másolva!
A szerdai záró árfolyamon, 259,70-en nyitott a forint csütörtök reggel a bankközi devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Azóta kis gyengüléssel 261,70-ig csúszott fel az árfolyam, ám utána visszafordult, és fél 11-kor 260,30 forintot adtak egy euróért. A devizapiacon valószínűleg azért pici a mozgás, mert a szereplők a délutáni Bank of England (BoE) és Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntésekre várnak. Az elemzői konszenzus mindkét esetben fél százalékos csökkentés, ami az eurót gyengítheti, ily módon a régiós devizákat erősítheti.

A reggeli magyar makroadat, az ipari termelés korrigált értéke 5,3 százalkékos visszaesést mutat, ez pedig nem kedvez a kockázatos befektetésenek, hiszen bizalmatlanságot támaszthat velük szemben.

A forint piacát tehát egymással ellentétes hatások mozgathatják. Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője szerint a csütörtöki kereskedés teteje 265 forinton lehet.

Az Erste elemzésében feltűnő, hogy a csoport akár 50 bázispontnál nagyobb kamatvágást is el tud képzelni mind a BoE, mind az EKB részéről. A közlemény felhívja a figyelmetz a japán deviza erősödésére, és arra a tényre, hogy ezzel szemben a távol-keleti ország jegybankja tehetetlen devizája erősödésével szemben, hiszen a japán alapkamat 0,3 százalékos, ráadásul már a legutóbbi kamatdöntéskor is vonakodva és megosztott döntéssel lazított a monetáris tanács.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!