Öt százalék közelében az infláció

Vágólapra másolva!
A szeptemberi 5,7 százalék után és az elemzők 5,3 százalékos várakozásával szemben októberben 5,1 százalékos volt a magyarországi infláció.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban havi összevetésben 0,2 százalékkal emelkedtek az árak, az éves szintű infláció pedig 5,1 százalékos volt - közölte kedden reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

Az 5,2-5,3 százalékos drágulást valószínűsítő piaci várakozásoknál alacsonyabb adat lassulást jelent, az év első tíz hónapjában ugyanis 6,5 százalékos volt a tizenkét hónapra visszatekintő árindex, szeptemberben pedig 5,7 százalékos értéket mértek a statisztikusok.

A bázisidőszakhoz (2007. októberéhez) viszonyítva, az élelmiszerek az átlagot meghaladó 6,3 százalékos áremelkedést mutattak. A legnagyobb mértékű, közel 50 százalékos drágulást az étolaj produkálta, de jelentősen - 10-32 százalékkal emelkedett a rizs, a sertsézsiradék és a tej ára is. A háztartási energia átlagot meghaladó 16,1%-os áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 31,5 százalékkal nőtt.

Havi összevetésben az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal kerültek feljebb, a sertészsiradék ebben az összevetésben is az elsők között van, 9,9 százalékos drágulással. Októberben az idényáras élelmiszerekért (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,5 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb mértékben, 4,9%-kal, a ruházkodási cikkek árai emelkedtek a szezonváltás következtében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!