Nagyot bukott, de nyereséges a Bank Paribas

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válsággal kapcsolatos 1,2 milliárd eurós költség miatt több mint felével csökkent Európa legnagyobb bankcsoportja, a francia Bank Paribas profitja a harmadik negyedben. Mindamellett a vállalati és a befektetési üzletág azon kevesek egyike a pénzügyi szektorban, amely növelni tudta nyereségét.
Vágólapra másolva!

A július-szeptember közötti időszakban az adózott eredmény 56 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 901 millió euróra 2,03 milliárdról. A bevétel 1 százalékkal 7,61 milliárd euróra esett 7,69 milliárdról. Elemzők 1,27 milliárd eurós adózott eredményt vártak.

A bank vezetése szerdai közleményében utalt arra, hogy a globális pénzügyi válság elmélyülése hátrányosan érintette a csoport nyereségességét, a profitcsökkenés okaként a kötvénykibocsátással kapcsolatos biztosítási költségek növekedését, illetve a Lehman Brothers, valamint az izlandi bankok összeomlását nevezvén meg.

"A kockázati költség volt a fő ok, és az magasabb lett a vártnál" - mondta Christoph Bossmann, elemző. Mindamellett a bank vezetése úgy látja, hogy a csoport szilárd alapokon áll ahhoz, hogy kezelni tudja a nehéz piaci helyzetet.

A BNP Paribas részvényei az év eleje óta 20 százalékot veszítettek értékükből, s ezzel a bank egyike a legjobban szereplő pénzintézeteknek: a SocGen például harmadik negyedévi adózott eredményének 84 százalékos csökkenését jelentette hétfőn, a Credit Suisse-nek pedig veszteséget kellett elkönyvelnie ebbn az időszakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!