A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

BÉT: Nagybefektető veheti a Molt

Vágólapra másolva!
Erősödéssel nyitott szerdán a pesti börze, a vezető részvények mindegyeike drágult, de a Mol árfolyama kiugróan nagyot emelkedett. A hírek szerint egy közel-keleti befektető - állítólag az OMV egyik tulajdonosa - készül vásárolni a Molból, és ez a pletyka elég volt ahhoz, hogy a papír nyomban 10 százalékot erősödjön.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 435,90 pontos emelkedéssel, 12 176,89 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 3,71 százalékkal erősödött.

Az amerikai jegybank gyakorlatilag nullára vágta a kamatot, ami jelentős "ralit" okozott az amerikai börzén - mondta a szerdai kereskedés előzményeiről Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. A Fed az egynapos (overnight) kamat célsávját 0 és 0,25 százalék közé vitte le az úgynevezett szövetségi alapok kamata esetében. Ez gyakorlatilag megfelel az alapkamat 75 bázispontos csökkentésének, az eddigi 1 százalékról - szemben az 50 pontos csökkentési várakozásokkal.

A szakértő szerint nagy kérdés, hogy az erősödés mennyire lesz tartós, főként a magyar piacon, amely amúgy sem remekelt az utóbbi időben. Véleménye szerint a tartós emelkedéshez szükség lenne a megerősítésre a fejlett piacok részéről.

Az elemző elmondta még, hogy piaci pletyka szerint egy közel-keleti befektető 7 százalékos részvénycsomagot vásárolna a Molban, a híresztelés szerint erre ma kerül sor. Ha ez beigazolódik, az fölfelé húzhatja az olajrészvény árát, és akár az egész piacot is. Megjegyezte, hogy mivel egy ekkora mértékű részesedésszerzés bejelentési kötelezettséget von maga után, "előbb-utóbb kiderül az igazság".

A hír hatására a Mol a reggeli kereskedésben több mint 10 százalékos emelkedést produkált, ezért a szabályok értelmében fel kellett függeszteni a papírt pár percre. A részvény 9610 forinton nyitott, majd néhány perc alatt 9910 forintra nőtt az árfolyama, ez 910 forinttal magasabb a keddi záróáránál.

Bár néhányan úgy vélik, hogy az IPIC (az OMV 19 százalékos tulajdonosa) állhat a háttérben, más források szerint a vásárló a Molhoz áll közel. Az Erste Befektetési Zrt. szerda reggeli részvénypiaci hírlevelében azt írta, hogy az elso szcenárió a valószínűbb. Amennyiben valóban az IPIC áll a dolog mögött, az arra utalhat, hogy az OMV vele együtt venné át az irányítást a Mol felett.

Az OMV-nak a Mol felvásárlására irányuló szándéka nyílt konfrontációba torkollott az elmúlt években, a két társaság több pert indított egymás ellen, miközben a magyar kormány külön törvénnyel igyekezett megakadályozni a fúziót (a jogszabályt azóta vizsgálja az unió). Az ügylet végül az EU ellenállásán bukott el, de szeptemberben az osztrák cég vezetője jelezte, mégsem mondtak le teljesen a Molról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!