A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Visszaesőben a kínai gazdaság

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét év legkisebb gazdasági növekedését produkálta Kína, mivel a világméretű recesszió elsősorban fő exportpiacait, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót sújtja. A kínai gazdasági vezetők kormányzati kiadásokkal és kamatcsökkentéssel igyekeznek lökést adni a gazdaságnak - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A GDP 6,8 százalékkal nőtt 2008. negyedik negyedévében Kínában, ami jelentős visszaesés a harmadik negyedév 9 százalékos növekedéséhez képest. A kínai statisztikai hivatal által nyilvánosságra hozott adat megfelel a Bloomberg által megkérdezett 12 elemző várakozási átlagának.

A kínai gazdaság lassulása a nyersanyagok és alkatrészek iránti kínai kereslet visszaeséséhez vezet, ez pedig elsősorban a távol-keleti térség exportőreire van rossz hatással: az ausztrál, a dél-koreai és a tajvani gazdaság is egyre közelebb sodródik a recesszióhoz, Japán pedig már bele is került. Wen Jiabao, Kína vezetője azt nyilatkozta, hogy a kormánynak muszáj megállítania a gazdaság lassulását, figyelnie kell a szociális stabilitás fenntartására, mert a foglalkoztatás "kezd nagyon zord képet mutatni".

A kijelentések alapján a kínai népi bank (az ország központi bankja) valószínűleg megint kamatot fog csökkenteni, méghozzá az elemzők várakozása alapján 81 bázisponttal 4,5 százalékra. Szeptember óta egyébként 2,16 százalékkal csökkent a kínai alapkamat.

Kínában az ipari termelés 5,7 százalékkal nőtt, az infláció 1,2 százalékos.

Távol-Kelet a receeszió felé tendál

Japánban, a világ második legerősebb gazdaságában a bruttó hazai termék 1,8 százalékkal csökkenhet a jelenlegi, a 2008/09-es, márciusban záruló pénzügyi évben, és a 2009/10-es évben 2,0 százalékos lehet a visszaesés - tette közzé módosított előrejelzését a Japán Központi Bank. A BoE korábban a GDP 0,1 százalékos idei üzleti évi, illetve 0,6 százalékos jövő évi növekedésére számított.

A japán gazdaság 2008 második negyedéve óta recesszióban van, és a növekedés a BoE szerint várhatóan majd csak a 2010-/11-es üzleti évben indulhat be.

A dél-koreai gazdaság, amely Ázsia negyedik legerősebb gazdasága, a múlt év negyedik negyedében 5,6 százalékkal visszaesett az előző negyedévhez képest, ami 11 éve a legnagyobb ütemű visszaesés volt. 2008 egészében a dél-koreai gazdaság mindössze 2,5 százalékkal bővült a 2007 évi 5 százalékos ütemmel szemben - jelentette be a központi bank, amely 2009-re 2 százalékos, mérsékelt ütemű növekedésre számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!