A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kína magához térhet az első félévben

Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság - amely a világ harmadik legnagyobbja - "nagyon valószínű", hogy magához tér az első félévben - jelentette ki kedden a kínai központi bank alelnöke (alkormányzója), Su Ning. Hozzátette: "nagyon bizakodunk".
Vágólapra másolva!

Kína megpróbálja visszafordítani a gazdasági lassulást, amely 20 millió vándormunkás elbocsátásához vezetett. Ennek oka az export összeomlása volt, amely a világgazdasági recesszió következménye.

A pekingi kormány négyezer milliárd jüan (585 milliárd dollár) értékű gazdaságélénkítő csomagot állít össze, így harcol a válsággal - ezt a Standard Chartered Bankra hivatkozva írja a Bloomberg.

Wang Qing, a Morgan Stanley szakértője szerint a kínai gazdaság az első félévben 3-4 százalékos növekedést mutat majd.(Ez komoly lassulásnak számít a korábbi évekhez képest.) A második félévben viszont némileg javulhat a dinamika, és az egész évi növekedés elérheti az 5,5 százalékot. Még így is ez lenne a leggyengébb éves GDP-növekedés 1990 óta.

Su szerint ugyanakkor a monetáris - pénzmennyiséget és kamatokat szabályozó -, illetve a fiskális (költségvetési) politika egyaránt rendkívül fontos a gazdaság irányítása szempontjából. A pénzügyminiszter, Xie Xuren mindeközben megismételte: "proaktív fiskális politikára" van szüksége az országnak.

A központi bank ugyanakkor közölte: mérsékelten fogja használni a kamatpolitikát, miután az elmúlt év végén (az utolsó négy hónapban) ötször csökkentették az irányadó kamatlábat, amely jelenleg 5,31 százalék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!