A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Feltörekvő piacok feltörekvő tőzsdéi

Vágólapra másolva!
Már nem a londoni, a New York-i, a párizsi, az amszterdami vagy a brüsszeli börzék szövetségéből létrejött NYSE-Euronext a legértékesebb tőzsde a világon, mivel Hongkong és Sao Pauolo is lekörözte őket.
Vágólapra másolva!

Az Ázsia és Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéit üzemeltető társaságok értéke immár nagyobb, mint a londoni börzéé, de kapitalizációjuk meghaladja a több tőzsde szövetségéből (például New York, Párizs, stb.) létrejött óriási NYSE-Euronext értékét is - szerepelt a Napi Gazdaságban.

A világ legértékesebb tőzsdeüzemeltetőjének jelenleg a chicagói CME számít, mögé zárkózott fel a hongkongi piacot működtető HKEx, a harmadik helyen a frankfurti tőzsde áll, megelőzve a negyedik helyre felkapaszkodott brazil BM&F Bovespát.

A valaha legdrágább tőzsdeüzemeltető, a londoni LSE, melyért éveken keresztül öldöklő küzdelmet folytatott a New York-Párizs-Frankfurt trió, csak a tizedik legértékesebb cégnek számít a szektorban.

Az elmúlt hónapban szinte minden tőzsdeüzemeltető árfolyama emelkedett, a szektor nyilvánosan jegyzett cégeit tömörítő FTSE Mondo Visione Exchanges index májusban 27 százalékkal kúszott feljebb.

Nem minden társaságot érintett azonban egyformán a drágulás. Leginkább a feltörekvő piacok részvényei és azok a vállalkozások drágultak, melyek derivatív piacot is működtetnek. A brazil és a hongkongi tőzsdék értékét az is jelentősen megdobja, hogy saját elszámolóházat üzemeltetnek, márpedig ez legalább annyi nyereséget képes termelni, mint maga a tőzsde.

Furcsamód néhány hagyományosan híresebb és nagyobb tőzsdének, mint például az NYSE-nek, az LSE-nek és a Nasdaqnak nincs saját elszámolóháza, bár ez utóbbi már megkezdte klíringháza felállítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!