A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Visszaugrott a forint a délelőtti szintre

Vágólapra másolva!
Az előzetes elemzői várakozásnak megfelelően megközelítette a 270-et a forint a keddi kereskedésben, de az esti órákra újra visszaesett a délelőtti szintre. Az árfolyam fél hét előtt 271,80 forint volt az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Kedden kiigazításban kissé javult a dollár a hétfőn elért, hatheti mélypontjához képest, ez lefékezte a közép-kelet-európai valuták lendületét. A napközi árfolyam-emelkedéseket estefelé már majdnem mindenütt visszaesés követte, csak a forint tudott még megkapaszkodni.

Mindazonáltal a zlotyt támogatta Lengyelország 1,5 milliárd dolláros, dollárban jegyzett kötvényének amerikai kibocsátása - ez rövid időn belül a második volt, a hónap eleji, 2 milliárd dolláros kiadás után -, amiképp a forinton is érződik az egymilliárd eurós eurokötvény múlt heti sikerének hatása.

Kedden ismét sikeres volt a háromhónapos diszkont kincstárjegy árverése is. Habár a kereslet valamivel kisebb volt az előzőnél, az 50 milliárd forintra így is majdnem négyszeres túljegyzés volt, a hozam tovább csökkent az előző árveréshez képest, folytatódó bizalmat jelezve a forint iránt.

Kedden Lengyelországban a központi bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, Dariusz Filar a PAP hírügynökségnek nyilatkozva kétségeit hangoztatta a gyors ERM-2.-csatlakozás értelme iránt. A lengyel kormány a múlt héten fölelevenítette a hamaros, esetleg még idei csatlakozás ötletét. A vita káros hatását a jelek szerint kevéssé ellensúlyozta, hogy a pénzügypolitikai tanács egy másik tagja, Marian Noga kedden határozottan kizárta központi kamatcsökkentés lehetőségét.

Kedden a cseh korona is nehezen tűrte a nemzetközi viszontagságokat, a szerdai kormánykötvény-árverésre várva. A londoni bankközi piacon a forint kedden estefelé, 272,05-35/eurón, 0,01 százalékkal jobb volt a kora hajnalinál, és 3,23 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint év végén. Reggel 0,22 százalékos veszteségben volt, napközben 273,75-270,61/euró között alakult vételi oldalon. Hétfő este 272,09-66/euró volt. Tavaly 4,23 százalékkal gyengült, előtte 2007-ben 0,39 százalékot vesztett, 2006-ban 0,46 százalékkal javult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!